ВЈЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: Риплијеве заблуде о гуслама…

  • У холандском граду Амстердаму налази се један од 29 музеја необичног назива ,,Риплијево вјеровали или не”. Ту посјетиоци могу да виде експонате и ствари које је Роберт Рипли сакупљао у првој половини 20. века, а дио своје колекције је описивао и у стриповима и новинским причама од 1929, које су превођене на десетине језика. Ова рубрика је деценијама редовна у „Политиком Забавнику“, али просјечан Србин кад уђе у овај музеј наблаже речено наћи ће се у чуду.

Роберт Л. Рипли (1890-1949), био је истраживач у сталној потрази за чудима, умјетник, стрип цртач, најнеобичнији радио водитељ, телевизијска и филмска звијезда, а изнад свега неуморни свјетски путник. У бескрајном трагању за чудесним обишао је 201 земљу широм планете. Због тога су га прозвали “модерни Марко Поло”.

Оно што привлачи пажњу у амстердамском музеју је експонат гусала који се налази у дијелу посвећеном сјеверној Африци.

Занимљиво је како су гусле описане.

На натпису дословно пише: Рипли је скупио различите жичане инструменте у сјеверној Африци 1933. године. Био је један од првих људи који су направили везу између ових, понекад егзотичних инструмената са бенџом, који је направио је направио код куће, и гитара, које су свирали робови на америчком југу током 18. и 19. вијека.

Очигледно да Рипли није био упознат са податком да су српске гусле дочекале Фридриха Првог Барбаросу у 12. вијеку када се у Нишу са српским владаром Стефаном Немањом који му је нудио помоћ у крсташком рату.

Такође, запосленима у холандском музеју није познато да је на 13. Међувладином засједању комитета за нематеријално насљеђе донијета одлука којим је „пјевање уз гуслекао дио нематеријалног културног наљеђа Србије уписано на UNESCO репрезентативну листу.

Амбициозни музеј ипак није ништа више од обичног западњачког вашара таштине.

 

ФОТО: Александар Анђелић 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар