Вукановић опет пита: Гдје иду новци кроз јавне набавке ХЕТ-а?

  • Небојша Вукановић, предсједник Савеза за правду и ред, оптужио је данас менаџмент Хидроелектрана на Требишњици за злоупотребе у новој серији јавних набавки, којима се, како тврди, склапају штетни или послови који се никада не реализују.

vukanovic-1
Вукановић је на ванредној прес конференцији презентовао документацију ХЕТ-а о уговору за проширење тзв. „Фмис система за модел управљања и одржавања“, уговор о набавци студије „Проводиви облици – модели за заједничко улагање“ за пројекат Хидроелектране Дубровник фаза 2, три уговора која су склопљена са „Синекс“ лабораторијом везана за набавку опреме за контролу алкохолних пића, те уговоре са фирмом „Сига“ за чишћење Јазине, Сушице и Миротињског потока.

Презентујући документацију о пословима на проширење тзв. „Фмис система за модел управљања и одржавања“, који је набављен од фирме „Atos IT Solutions and Services“ из Београда, а склопљен 26. фебруара ове године, Вукановић је прецизирао да је уговор реализован путем преговарачког поступка, без објављивања обавјештења о набавци.

„Овај посао ће коштати Хидроелектране на Требишњици 750.000 КМ без ПДВ-а. Поставља се питање, зашто се проширује сервер у ХЕТ-у, који већ функционише и зашто се директном погодбом,’у четири ока’ и без објављивања обавјештења о набавци, набавља изузетно скуп систем“, запитао се Вукановић.

И уговор о набавци студије за пројекат Хидроелектране Дубровник фаза 2, који ће ХЕТ коштати такође 750.000 КМ, склопљен је „директном погодбом без објављивања обавјештења о набавци“, тврди предсједник Савеза за правду и ред.

Он је презентовао још три уговора која су склопљена са „Синекс“ лабораторијом, гдје се, како истиче, јасно види да је ХЕТ набавља опрему која није употребљива у производњи електричне енергије: аутоматски уређај за кисело-базне титрације, аутоматски уређај за аутоматску дестилацију и екстракцију ради одређивања алкохола и испарних киселина у мошту и аутоматског уређаја за аутоматску титрацију СО2 у вину и соковима.

„Финансирањем фиктивних и бесмислених пројеката ХЕТ извлачи највише новца“, рекао је Небојша Вукановић и тврди да поједини радови, за које су склопљени уговори, никада нису изведени.

„У року од године дана на истом послу са фирмом ‘Сига’, ХЕТ је склопио два уговора. Ради се о уговорима за чишћење Јазине, Сушице и Миротињског потока. Први уговор са овом фирмом је склошљен 5. јуна 2015. године, чија је вриједност 19.295 КМ. Други је склопљен 4. маја ове године – са истом фирмом, за исти посао – а вриједности 19.430 КМ,“ истакао је Вукановић и запитао се зашто се за у току једне године два пута изводе исти радови.

Извор: Радио Требиње/М.И.

 

У прилогу АТВ-а можете погледати реакције руководиоца ХЕТ-а

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар