Вукановић: ХЕТ није ничија прћија! (ВИДЕО)

  • Руководство Хидроелектрана на Требишњици наставило је праксу злоупотреба јавних ресурса уговарањем намјештених и фиктивних послова са подобним приватним фирмама, како би се извлачио новац из овог јавног предузећа и њиме куповала политичка наклоност привредника и грађана, устврдио је данас савјетник копредсједавајућег Представничког дома ПС БиХ Небојша Вукановић.

vukanovic-naslovna
Представљајући на данашњој прес конференцији оригинале уговора које су Хидроелектране на Требишњици склопиле у посљедња два мјесеца, Вукановић је прецизирао да је са фирмом „Алфа сикјурити“ ХЕТ уговорио посао одржавања обале потока Вријеке у Берковићима вриједан 17.832 КМ без ПДВ, те мјерних мјеста на обали ријеке Заломке 47.945 без ПДВ, запитавши се на основу чега се „фирми која се бави физичким и техничким обезбјеђењем особа и имовине даје посао одржавања обала потока и ријека у Херцеговини“.
„Грађани треба да знају да се по основу овог фиктивног одржавања потока и ријека извлаче новци из ХЕТ-а да би се финансирао рад ‘Алфа сикјуритија’, који је параполицијска и параобавјештајна служба владајућег СНСД-а, а на чијем челу је телохранитељ предсједника Милорада Додика“, рекао је Вукановић додајући да се овакви и слични сумњиви послови ХЕТ- а по правилу реализују конкурентским захтјевом, гдје се преговара са само једним понуђачем.
Он је додао да је ХЕТ за посао обезбјеђивања рибњака са фирмом „Алфа сикјурити“ склопио уговор вриједан 47.204 КМ без ПДВ-а, иако ,како истиче, ово јавно предузеће већ има своје обезбјеђење рибњака, те да је за уградњу видео-надзора од „једне камере са рампом“ на затварачу у Пађенима истој фирми плаћено више од 20.000 КМ, запитавши се „каквог су то квалитета поменута камера и рампа да толико коштају“.
Вукановић тврди да је за рубрику вјеровали или не случај да резервне дијелове за рад и ремонт хидроелектране Гранчарево за ХЕТ набавља фирма „ОРТТ дизајн“ д.о.о. на адреси у селу Моско и са „бројем телефона на који се нико не јавља“.

„Више је него јасно да је та фирма под контролом Луке Петровића и да овакве фиктивне фирме служе само за извлачење новца из ХЕТ-а како би се финансирали послови владајуће странке и куповала наклоност грађана“, тврди он.
За Вукановића ништа мање сумњив није ни посао одржавања обала хидроакумулације Билећа, вриједан чак 100.000 КМ, који је такође са једним понуђачем недавно уговорен, отварајући питање – шта конкретно подразумијевају „послови тог тобожњег одржавања камењара и имају ли смисла у околностима сталне осцилације нивоа језера“.
„Ако сте само за посљедња два мјесеца склопили оваквих уговора са више од двадесет малих фирми из Требиња и Херцеговине, питао бих руководство ХЕТ-а – колико је тих уговора било у посљедње двије године. Очито је да се на овај начин купује наклоност привредника да за њих раде на изборима. А ХЕТ није ничија прћија, већ је опште добро грађана“, упозорио је Вукановић.

Извор: Радио Требиње / Р.С.
Видео: Херцег ТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар