Вукановић: ХЕТ јавним набавкама наставља да извлачи новце за изборну кампању

  • Небојша Вукановић, предсједник Савеза за правду и ред, оптужио је данас менаџмент Хидроелектрана на Требишњици за злоупотребе у новој серији јавних набавки, којима се, како тврди – извлаче новци за финансирање изборне кампање Савеза независних социјадемократа.

vukan
Вукановић је на ванредној прес конференцији презентовао документацију ХЕТ-а о набавци уређаја за контролу квалитета вина, који ће ово јавно предузеће коштати 140.000 КМ без ПДВ-а, запитавши за шта „фабрици струје“ служи опрема за винарство, тим прије, како тврди, што је ово само један од четири уговора јавног предузећа везана за производњу вина и ракије.

Презентујући документацију за послове облагања бетоном новог тунела између Фатничког поља и Билећог језера – Вукановић је оцијенио „невиђеном дрскошћу и осионошћу“ да „у вријеме кад је електроенергетски сектор пред пуцањем и кад се поскупљује струја“ – ХЕТ даје 11,6 милиона КМ за, како каже, фиктивне послове, наручене „због наводних губитака воде, иако је тунел изграђен тек прије десетак година“.

Вукановић истиче да је у посједу 15 уговора о јавним набавкама ХЕТ-а „углавном незаконитих, јер су склопљени само са једним понуђачем“, од којих планира да направи својеврсни зборник са шемом која показује – на који се начин из Хидроелектрана на Требишњици, финансирањем „фиктивних и бесмислених пројеката“ извлаче новци за страначку кампању.

„И као што су на прошлим изборима урушили РиТЕ Гацко која је склапала директним споразумом уговоре вриједне десетине милиона КМ – сада је ХЕТ пред ову изборну кампању почео да склапа уговоре вриједне десетине милиона КМ – наравно, како би извукли средства за финансирање избора. Нећемо вам дозволити да срушите и ХЕТ. Дајемо им рок од 15 дана, највише три седмице, да кажу – или ја лажем или ћете сви поднијети оставку“, истиче предсједник Савеза за правду и ред.

Вукановић додаје да је само један милионски уговор довољан да се извуче довољно новца да ријеши питање изборног побједника у Херцеговини.
„Ако им се дозволи да ово ураде – не само да не постоји ни минмум услова за одвијање фер изборне кампање, већ и избори више неће имати никаквог смисла“, закључио је Вукановић.

 Радио Требиње / Р.С

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар