ЈУБИЛАРНИ 25. ДОЧЕК СРПСКЕ НОВЕ ГОДИНЕ НА РИБАРЦУ: Горан Бреговић међу Херцеговцима (ФОТО)

 • Јубиларни 25. дочек Српске Нове године у организацији Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља Херцеговине протекла је спектакуларно. Присуство легендарног музичара Горана Бреговића као и великог броја људи из политичког и јавног живота Србије само је потврдило висок рејтинг које је ово Удружење градило претходних четврт вијека

20

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина
Извор: Слободна Херцеговина

Tешко је ријечима описати шта се све издешавало током вечери на којој се окупило више од 500 земљака који су са разних страна дошли у Нови Сад.

21

Градска управа Новог Сада уназад четири године организује масовни дочек на централном градском тргу гдје учествују велике музичке звијезде, међутим традицију дочека православне Нове године у српској Атини прије четврт вијека утемељило је  најстарије херцеговачко удружење у Србији.

52

Радоица Антуновић, Миодраг Линта, отац Радивоје Круљ, Момчило Шиљеговић, Ранко Лучић и Радован Палавестра

Колики углед има Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља Херцеговине  говори и чињеница да је поред херцеговачких начелника општина: Момчила Шиљеговића (Невесиње), Миљана Алексића (Билећа), Радована Палавестре (Источни Мостар), Радојице Антуновића (замјеник начелника општине Гацко), Ранко Лучић (бивши начелник Берковића)….јубиларни дочек на “Рибарцу” увеличао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, предсједница Народне скупштине Србије Маја Гојковић, предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта…

160

Међу Херцеговцима су били Горан Бреговић и Маја Гојковић

Звијезда вечери свакако је  био Горан Бреговић. Мада су грађани Новог Сада имали прилику да баш уз Бреговића на отвореном дочекају Српску Нову годину, познати музичар је увод у празничну ноћ провео  међу Херцеговцима.

24

Програм је почео славским обредом и благословом оца Предрага Толимира.
Након здравичара Бошка Миљанића госте је поздравио и пожелио добродошлицу  домаћин вечери и предсједник Удружења Херцеговаца и пријатеља Херцеговине Ђорђо Радојичић.

28

Имамо чиме да се поносимо: Ђорђо Радојичић, предсједник Удружења Херцеговаца и пријатеља Херцегоина у Новом Саду

– Вечерашњим скупом обиљежавамо три значајна догађаја. Дан Удружења, крсну слави Светог Василија Великог и дочек Српске Нове године. Са 25 година дугом традицијом са разлогом имамо чиме да се  поносимо.

34

Радоица Антуновић и Милош Вучевић

У име Источне Херцеговине присутне је поздравио Радоица Антуновић, замјеник наченика општине Гацко.

У својству “госта” нашао се градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Он је честитао домаћинима крсну славу и Српску Нову годину, али није заборавио да помене РС.

36

Без Херцеговаца не би било ни РС: Милош Вучевић градоначелник Новог Сада

– Драги Херцеговци, хвала вам што сте дали немерљив допринос у стварању наше Републике Српске.

48

Увијек се враћајте својој Херцеговини: Радивоје Круљ

Уз извињење због малог закашњења парох мостарски Радивоје Круљ је у име епархије ЗХиП и владике Григорија поздравио окупљене.
– Свако сабрање је у име онога који је дошао на овај свијет да сваког човјека спаси. Никад не заборавите своју груду и враћајте се увијек својој Херцеговини.

IMG_1739

Диплама и двојницама Војин Радојичић нас је увео у културно-умјетнички дио вечери који је својим наступом употпунио КУД “Дурмитор” из Куле.

209

Честитао му и градоначелник Вучевић: Божо је и у Новом Саду одушевио присутне

Своје стихове казивао је Божидар М. Глоговац.

01 guslar sojic

Чуо се и звук мајстора струна  Благоја Шојића.

Доминација гатачких студената
135

Титуле за најбоље студенте завршиле у Гацку: Бојан Миленић уручио награде Валентини Радовановић и Милану Секулићу

И ове године Бојан Миленић је испред Удружења Херцеговаца уручио награде најбољим студентима: Настављена је доминација Гачана.
Најбољи студент мастер студија је Валентина Радовановић са просјеком 9,64 – Факултет техничких наука – Инжењерски менаџмент
Из основних академских студија  и ове године награђен је Милан Секулић са просјеком 9,3 –
Факултет техничких наука Рачунарство и аутоматика, Рачунарска техника и рачунарске комуникације

131

Секулић новчани део награде оставља за лечење Марка Екмечића

Најдирљивији тренутак вечери био је када је награђени најбољи студент Милан Секулић своју новчану награду истог тренутка положио у кутију за лијечење обољелог пребиловачког дјечака Марка Екмечића.

10

Да би сачувао вид Марко би требао да се оперише у руској државној болници у Калуги (операција једног кошта је око 7.000 евра).

–   Кажу какав је данашњи дан, таква ће бити цијела година. Своју новчану награду прилажем за лијечење малог Марка и надам се да ће ова вече захваљујући и прилозима осталих дати наду и повратити вид Марку Екмечићу, рекао је Секулић.

109

Предраг Милошевић председник општине Сечањ наградио Секулића за хуманост значајно већом новчаном наградом

Да се добро добрим враћа потврђено је нешто касније  када се на бину попео Предраг Милошевић, предсједник општине Сечањ и рекао да је та мала општина ријешила да због хуманог геста најбољег херцеговачког студента Милана Секулића награди посебном новчаном наградом од 500 евра.

128

Одушевио све у сали: Др Бркљача

У наставку програма публика је могла уживати у хуморескама др Братислава Бркљаче и младог Марка Никчевића кога ће у наредним недељама читаоци  Слободне Херцеговине добро упознати.

129

Марко Никчевић ускоро и на страницама Слободне Херцеговине

110

Најмлађа Херцеговка Мила Васиљевић је на славу довела и маму Данку

154

Логично је да се „Гусле“ читају у Мостару: Радивој Круљ и Бобан Драшковић

У игри “Пјевај брате и ја ћу уза те” побједила је група “Богодо”.

119

121

Народни посланик из Бијељине добио викенд на Моску
IMG_2090

Сат општине Гацко завршио у Вршцу код Драгана Милићевића

Као и обично уприличена је и богата томбола, а главне награде освојили су:
1. Викенд на Моску код Требиња (спонзор Аћимовић) добитник Синиша Максимовић
2. Печено прасе (спонзор Бајова Колиба Нови Сад) добитник Богдан Матковић
3. Херцеговачки пршут (спонзор Саша Радојичић) добитник Слађана Павић
4. Зидни сат (спонзор Општина Гацко) добитник Драган Милићевић

11

На овој вечери виђен је лист Савеза гуслара Србије часопис “Гусле”, а гости су са великим занимањем читали и први број “Српског кола” јединог листа на ијекавском наречју у Србији. У наредном броју који  излази 31. јануара наћи ће се и прича о овом догађају.

86

Нема бриге за будућност: Млади из Удружења

204

НЕ ПРОПУСТИТЕ Бесплатне улазнице за Фестивал фолклора на великој сцени СНП

Савез Срба из региона организује Фестивал фолклора Срба из Крајине, Републике Српске и Федерације БиХ. Фестивал ће се одржати у недјељу 24. јануара 2016. године са почетком у 19 часова, у великој дворани Српског народног позоришта – Нови Сад.

233

Наступиће културно-умјетничка друштва: КУД „Жељезничар“ – ансамбл „Вила“ из Новог Сада, КУД „Велико коло“ из Новог Сада, АКУД „Сања Маринковић“ из Новог Сада, КУД „Благоје Паровић“ из Гајдобе, КУД „Младен Стојановић“ из Бачког Јарка, КУД „Крајина“ из Београда и КУД „Ћирило и Методије“ из Београда.
Улаз у Српско народно позориште је бесплатан.

Улазнице можете подићи од понедјељка 19. јануара до петка 22. јануара у нашој канцеларији која се налази у Новом Саду, ул. Булевар ослобођења 26 (иза зграде бивше Лутрије Војводине). Радно вријеме је понедјељком, сриједом и петком од 9 до 15 часова и уторком и четвртком од 13 до 19 часова.

140

Председницу удружења Коњичана и Требињаца: Мишо Лазаревић и Жарко Ј. Ратковић

211

На реду је сијело Гачана: Светозар Црногорац и Видак Ковачевић

156

Селфи са Бреговићем: Син Радивоја Круља има успомену

158

79

Скуп су увеличали представници осталих завичајних удружења: Светозар Црногорац, Видак Ковачевић, Бобан Драшковић, Драгиша Скоко (клуб Гачана) Жарко Ратковић, Божидар Глоговац, Велиша Миљановић (Удружење Требињаца),  Божо Бобан Вукоје, Борислав Кркелић (удружење Билећана), Зоран Пејановић, Снежана Лукић (Удружење Невесињаца), Ђуро Бегенишић, Божо Милићевић, Милан Дука (Херцеговина Вршац), Мишо Лазаревић (удружење Коњичана), Милимир Вујадиновић и Боро Вукајловић (Херцеговина Суботица), Милан Зечар, Рајко Бјелица (Зрењанин), ратни командананти Новица Гушић и Миленко Лаловић и бројни други.

87

Весело: Драгиша Скоко и Снежана Лукић

 

Веома се осјетио изостанак “оца свих херцеговачких удружења” Пеја Бајчетића, као и предједника зрењанинског удружења Уроша Милојевића коме желимо брз опоравак.

31

Гатачки ђак генерације спрема докторску дисертацију: Милија Стојановић

40

Невесињци – домаћини 20. фебруара: Зоран Пејановић

IMG_2196

Сви читају Блог једног Херцеговца: Бојан Миленић и Бобан Вукоје

05

На сајту су завршили само верни читаоци Слободне Херцеговине

06127 21686167
Наредно окупљање Херцеговаца на реду је 13. фебруара на сијелу Гачана у центру “Сава” у Београду. Седам дана касније на истом јесту окупљају се Невесињци.

200 201 202 203 204 55579291908374735994102104117120124132142143147149157164166170173175190193198200201202203204205206212214215207

Текст и фотографије није дозвољено преузимати без писмене дозволе редакције Слободне Херцеговине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
 1. vVlado Milosevic Reply

  Pozdrav Trifko!
  Odlican tekst.
  Pusti jos koju sliku !

 2. Vlado Milosevic Reply

  Pozdrav

Оставите коментар