Митровдан у Невесињу: Повеље владики Григорију, др Пешку, Драшковићу, Шиповцима, професору Бухи

 • У Невесињу су синоћ додијељене повеље града на свечаној академији одржаној поводом Митровдана, крсне славе Борачке организације Републике Српске и Дана општине Невесиње, те као знак сјећања на митровданске битке 1992. и 1994. године.

nev 01

Повеље града додијељене су владики захумско-херцеговачком и приморском Григорију, академику Предрагу Пешку, те бизнисмену Родољубу Драшковићу, удружењу „Шиповци“ и професору Бошку Бухи.

Владика Григорије добио је признање за допринос и прегалаштво у духовној и свјетовној афирмацији Невесиња, а доктор Пешко за изузетан допринос развоју здравства и захвалност што је допринио да невесињска болница буде препознатљива у региону.

Предсједник Компаније „Свислајон“ Родољуб Драшковић добио је повељу града за економски развој општине Невесиње, удружење „Шиповци“ за изградњу Храма Светог Георгија у Невесињу, а Буха за велики допринос у проучавању историјских догађаја Невесиња.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић нагласио је у обраћању на свечаној академији да је митровданска битка била једна од најзначајних за одбрану Републике Српске.

„Потомци Павелићеве идеологије и ханџар-дивизије жељели су да 91. понове 41. годину, а захваљујући храбрим херцеговачким борцима овај простор се одбранио“, рекао је Савановић.

Он је напоменуо да Невесиње није случајно град-херој и да Невесињска бригада није случајно одликована орденом Немањића.

Владика Григорије рекао је да је Невесиње „велики споменик нашој слободи“.

„Људи који су овдје дали своје животе и они који су плакали за њима, мајке, жене, дјеца, обавезују нас да будемо окренити према Невесињу“, истакао је владика Григорије.

Он је подсјетио да је Невесиње примило хиљаде избјеглица, највише из долине Неретве, који су бранили слободу и Републику Српску.

„Добро се сјећам сахрана овдје, првог и другог Митровдана, суза мајки, жена и дјеце, па су осјећаји помијешани. Морамо да будемо стамени, а и осјетљиви“, рекао је владика Григорије новинарима.

Епископ Григорије је нагласио да је његова дужност да брине о Невесињу јер је то његова епархија.

„Не осјећам да сам ишта заслужио, већ да сам добио захвалност од народа. Ово ми значи обавезу да направимо што више“, рекао је владика Григорије, изажавајући наду да ће у Невесињу у будућности бити све пуно боље.

Академик Пешко рекао је да је за невесињску болницу везан од 1992. године.

„Ово је признање новој екипи. То су хероји у миру. То је признање свима у болници у Невесињу. Никад нисам видио такав ентузијазам. Пацијенти из цијеле бивше Југославије сада се оперишу у Невесињу“, рекао је Пешко, пожељевши да у Невесињу буде што више дјеце и да невесињска болница више никада не буде ратна.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да народ који не поштује историју ризикује да му се историја врати.

Он је нагласио да треба водити стварну бригу о породицама погинулих бораца, инвалидима и борцима и на тај начин слати поруке новим генерацијама.

Начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић подсјетио је да је Невесиње имало 100 километара фронта и да су га браниле двије бригаде из Мостара, једна из Невесиња, једна из Билеће, те Друга лака пјешадијска бригада.

Командант Четвртог батаљона Невесињске бригаде током митровданске офанзиве Ранко Продановић рекао је да је циљ те офанзиве био да се разбије Невесињска бригада и да буде заузета источна Херцеговина.

„Седам дана и седам ноћи невесињски борци борили су се и спријечили злочиначки циљ“, рекао је Продановић.

Он је нагласио да су у митровданској офанзиви 1992. године погинула 42 борца те бригаде, као и да је ова бригада у рату имала 476 погинулих бораца и 3.500 рањених.

Продановић је подсјетио да је у Невесињу било око 10.000 избјеглих жена и дјеце који су помагали борцима јер Невесиње није имало резервног положаја.

На свечаној академији изведен је богат културно-умјетнички програм.

 

Извор: ГЛАС СРПСКЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
 1. SCEPAN Reply

  Pa kad dadoste tu plaketu Fra Grgi , mogli ste i
  Bobetku! Isti duhovni i mentalni sklop!
  Otac i sin. Ima li i jedna crkva u crnoj Hercegovini
  a da na sluzbi „bozjoj“ pred oltarom ne visi pratar i biljezi i salje u Vatikan sve podatke!
  Popisaste crne majke hercegovacke, kukavne bezruke i beznoge invalide!
  Neka vam je na cast, Nevesinjci!

Оставите коментар