Како је Вучетић пљачкао „Николу Тесла“

– МУП послао допуну извјештаја Специјалном тужилаштву против Вучетића
– Вучетић узимао паре од „Николе Тесле“ за машине које је његово приватно предузеће већ наплатио од „Новог Јелшинграда“

Dragan-Vucetic-1

Бивши савјетник за инвестиције предсједника Републике Српске Драган Вучетић користио је сваку прилику да украде државни новац користећи јавно предузеће „Никола Тесла“ у којој је био директор, пројекат Електромобил и своју приватну фирму у Њемачкој „проф. Вучетић ГМБХ“, показује то допуна извјештаја о кривичном дјелу коју је МУП РС прије пар дана доставио Специјалном тужилаштву РС.Драган Вуцетиц 1

У допуни извјештаја, која је у посједу пословног портала КАПИТАЛ.ба, МУП детаљно описује случај како је Вучетић незаконито пребацио близу 100 хиљада КМ са фирме „Никола Тесла“ на рачун „проф. Вучетић“ у Њемачкој.

Из извјештаја видљиво је да је Вучетић, за којим је расписана потјерница, поред државне фирме „Никола Тесла“ доо Бањалука и у Њемачкој регистровао предузеће „Никола Тесла“ ГМБХ Келн, те вршио незаконите трансакције између ове двије и своје приватне фирме „проф. Вучетић“.

DVucetic2

Полиција је открила да је Вучетић 15. марта 2014. године са рачуна „Никола Тесла“ Бањалука извршио девизно плаћање фирми „Никола Тесла“ Келн, а као основ навео испоручени агрегат за хидрауличну пресу за пројекат Електромобил.

Затим је тих 49.051 евра искористио да плати обавезе своје приватне фирме „проф. Вучетић“.

Агрегат никада није испоручен нити је било потребе за таквом испоруком за пројекат „Електромобил“.

Агрегат је Вучетићева приватна фирма испоручила предузећу „Нови Јелшинград“ Бањалука.

„Вучетић је пребацио износ од 49.051,89 евра иако је знао да нема функционалну повезаност са пројектом Електромобили и исти се односи на аванс за агрегат за хидрауличну пресу од 315 тона, који је предмет купопродаје предузећа „Нови Јелшинград“ ад Бањалука и приватне фирме Драгана Вучетића „проф. Вучетић“ Бергхеим Њемачка. Предузеће „Нови Јелшинград“ је по том основу претходно уплатило пуну цијену коштања агрегата од 103.050 евра на рачун „Проф. Вучетић“ те је на тај начин Вучетић свом предузећу омогућио стицање противправне имовинске користи од 49.051 евра, оштетивши јавно предузеће „Никола Тесла“ за исти износ“, наводи се у Допуни извјештаја.

DVucetic

Мићо Станојевић којег је Вучетић ангажовао за надзор пројекта „Електромобил“ потврдио је полицији да „Никола Тесла“ никада није развијала хидрауличне дијелове нити јој је ова технологија била потребна за послове у вези електромобила.

Директор „Новог Јелшинграда“ Борис Томанић потврдио је да су од Вучетића и његове приватне фирме наручили шет хидрауличних агрега за развој хидрауличних преса, јер је Вучетић могао добити повољнију цијену од њемачких произвођача.

Полиција је дошла до доказа да је „Нови Јелшинград“ платио пун износ фирми „проф. Вучетић“, међутим Вучетић шаље фактуру и „Николи Тесла“ Бањалука да изврше авансно плаћање те исте машине у износу од 49 хиљада евра за пројекат Електромобил, што је и плаћено. Особа од највећег повјерења

Влада РС је 2012. године Вучетића поставила за директора новооснованог државног предузећа „Никола Тесла“ које је требало да „запосли 2.000 радника“ у текстилној индустрији и „препородити Херцеговину“, али све је на крају остало на „празној причи“. Предузеће је направило милионске губитке, ИРБ је Вучетићу дао кредит од пет милиона КМ, а радници у Билећи су мјесецима штрајковали због неисплаћених плата. Влада се послије није оглашавала, а Вучетић је нестао без трага.

Народна скупштина РС је по хитном поступку, на приједлог Владе, у априлу 2013. године дала безусловне гаранције РС за кредитно задужење предузећа „Никола Тесла“ код банака за износ од 12 милиона КМ.

Ова одлука изазвала је бурну расправу на сједници Парламента Српске, а посланици опозиције оптужили су Владу да прави још један “сумњив посао“ и да је задужење незаконито јер ово предузеће није јавно.

Министар финансија Зоран Тегелтија се бранио, обећавајући да би први погон у Билећи требало да почне да ради већ у мају 2013. године у коме би се одмах запослило око 400 радника.

У Љубињу ће бити изграђен погон у којем ће се запослити 350 радника, а у Требињу ће бити запослено 800 радника, тврдио је Тегелтија. Он је рекао да ће лично сносити одговорност уколико овај пројекат не успије.

На питање новинара зашто на позицију јавног предузећа Влада поставља директора који иза себе има низ пропалих приватних фирми, Тегелтија је одговорио да „ако је неко био неуспјешан у приватном бизнису, не значи да неће бити успјешан у руковођењу државном фирмом“.

Вучетић: Нијемци селе из Кине у Требиње

Вучетић је објашњавао како Нијемци селе погоне из Кине те како ће, ако на вријеме не обезбиједимо услове, отворити фабрике негдје другдје. Подсјетимо о Вучетићу се писало као о некоме ко иза себе има неколико неуспјешних пројеката, баш на подручју Херцеговине. Спомињу се предузећа „Пилана и намјештај“ у Невесињу за које је узет кредит од око 2 000 000 марака, али посао је пропао; затим воћњак у Љубињу и хладњача у Берковићима, фирма за производњу пелета, итд.

Влада је 25. марта прошле године смијенила Вучетића са директорске позиције у предузећу „Никола Тесла“. Никада нису објављени званични разлози за његову смјену, нити финансијски извјештаји „Николе Тесла“.

КАПИТАЛ: Синиша Вукелић

IMG_1212

IMG_1211IMG_1213

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар