(ФОТО) Одржан најмасовнији скуп Невесињаца у Београду до сада

 • Седмо Невесињско сијело одржано је традиционално треће фебруарске суботе у сали ресторана центра “Сава” и без сумње је најмасовнији скуп Невесињаца у Београду до сада 

IMG_3849

Препун паркинг центра Сава наговјестио је да се те вечери дешава нешто изузетно. Неки су кренули на концерт групе “Легенде” али дефинитивно бољи избор направило је више од 500 људи који су дошли на најбројније саборовање Невесињаца и њихових пријатеља.

Некад је портал Слободна Херцеговина на мети критика због тврдњи да је тек завршено херцеговачко сијело најбоље или највеће до сада, међутим, чињенице говоре да сваким скупом Херцеговаца ниво саборовања расте, а то сигурно можемо да потврдимо и након седмог сијела Невесињаца.

IMG_3707
У посљедња два мјесеца ово је био пети велики херцеговачки скуп (Требињци- 5. 12 , Билећани -12.12, Нови Сад -13. јануар, Гачани – 14.2), а први пут од Херцеговачке академије одржане у јуну прошле године, најављен долазак преосвештеног владике Григорија дало је додатно интересовање и посебан свечарски карактер ове вечери.
Програм је започео гангама у извођењу пјевачке групе “Невесиње”.

IMG_3920

Начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић са невесињским борцима

Госте је у име домаћина поздравио овогодишњи домаћин, др Трифко Брењо.
– Бити домаћин сијела заиста је велика част, али ја бих хтио да сви вечерас будемо домаћини и да се сви осјећамо као да смо код своје куће. нека нам свима вечерас овдје буде Невесиње.

IMG_3638

Домаћин сијела, др Трифко Брењо: Ко не поштује претке, не може му ни потомство бити сретно!

Колико су Невесињци поносни на свој завичај потврдио је домаћин овог сијела чије је поријекло из села Оџак које се налази на седмом километру од Невесиња идући југоисточно према Дивину и Билећи.

– Још од хајдучких времена било је увијек часно носити име Невесињац.  Невесињског човјека краси храброст чојство слободољубивост, поштење. оштроумност, истинољубље, честита људска душа. Никада ни пред ким нисмо стали, нити поклекли, одлазили смо у бијели свијет и успијевали, памтили и враћали се родном крају, поштовали и не заборављали. Преци су нам оставили пуно тога лијепог да су нас још више обавезали да и ми нашим потомцима учинимо исто. Ко не поштује претке, не може му ни потомство бити сретно!  – рекао је др Брењо.

01
Преосвештени владика Григорије веома се бираним ријечима обратио Невесињцима не кријући да према њима гаји посебне емоције.
– Не треба да гријешимо душу, звали су нас и Требињци и Гачани и Билећани,  али једино кад не можемо да се не одазовемо је кад зову Невесињци. Зато што је Невесиње наш Пијемонт херцеговачки и српски, али и зато што је Невесиње сачувало највише од онога што је образ и душа нашег народа – рекао је владика Григорије и додао:
– Данас су људи постали окрутни, али окрутност и зло никада неће побиједити доброту и благост. Зато Невесињци увијек побјеђују добротом и благошћу и сви говоре о тој чувеној невесињској храбрости. Али храбар је само онај човјек који је добар. Зао човјек је храбар само док му се неко не испријечи на путу. Добар човјек је храбар увијек, поготово кад га неко нападне. Сви кажу да су Невесињци храбри, али ја желим да нагласим да су Невесињци добри и благи и то је оно што је наша највећа снага, закључио је епископ ЗХиП.

Комплетну бесједу владике Григорија можете прочитати овдје.

IMG_3669

Потом се обратио  начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић, који је уз кратку ретроспективу дешавања,  поздравио Невесињце најављујући вишедеценијски подухват и градњу система хидроелектрана  “Горњих хоризоната” који би могао да донесе потпуни препород не само Невесиња него и цијеле Херцеговине.

IMG_3808

Уиграни водитељски пар Снежана Лукић и Миливоје Бештић подсјетили су присутне  да је Невесињска гимназија обележила пола века постојања, као и да је тим поводом издата богато илустрована монографија која садржи више од 7000 имена ученика од којих су многи направили велике каријере.

IMG_3842

Монографија „Невесињска гимназија“ и лист Савеза Срба из Региона „Српско коло“ побудили највеће интересовање присутних

Годину за нама обиљежиле су двије Невесињке. Сликарка Биљана Ристић насликала је 21 портрет јунака Невесињске пушке на камену  са Морина, најадекватнијем носиоцу слике.

IMG_3621

Миле Шапић, Јелица Унковић, Љуба Манасијевић, Наташа Глигорић, сликарка Биљана Ристић и Миодраг Линта, предсједник Савеза Срба из региона

Одлучила се да наслика Невесињске хероје,  јер су имали мисију да уједине српске земље. Њена мисија је успјела јер је са овом изложбом прошла од Суботице, Панчева, Новог Сада, Београда, до Невесиња  гдје је заплакала, јер је свој сан донела на своје огњиште.

IMG_3902

Весна Капор са супругом

Друга Невесињка, Весна Капор је за књигу „По сећању се хода као по месечини“ издавачке куће Агора, добила награду Милош Црњански, као и награду „Лаза Костић“. Весна је одржала неколико промоција у Невесињу и Београду  на којима је истакла суштину живота у преплетају садашњости и сећањима на детињство, сивих ратних година које бисмо најрадије заборавили, али се изнова њима враћамо.

IMG_3682

Присутни су могли да уживају у пјесми женске пјевачке групе Мокрањац коју чине: Јелена Анђелковић, Мирка Кешељ, Милица Радић и Јована Иванишевић.

IMG_3693
Након тога је легендарна глумица Јелена Жигон казивала стихове пјесме “Херцеговина”.

IMG_3715

др Ђорђе Кљајић

Домаћин сијела позвао је и угледне домаћине из Невесиња. Присутни су дуго поздрављали хирурга невесињске болнице др Ђорђе Кљајић који је по свом хуманом раду веома поштован у свом граду.

IMG_3723

Домаћин за примјер: Анто Шиповац

Прави примјер слоге представља домаћинство Шиповаца, а на сијелу је био Анто који живи у породичној заједници  са два брата. Заједно имају 10 дјеце. Вриједна браћа имају чак 200 музних крава намјеравају да једног дана отворе погородичну мљекару.

Због обавеза изостао је трећи домаћин воћар Миле Куљић, ао његовом воћњаку већ се прочуло и ван Херцеговине.

IMG_3731

Гуслар Милош Паровић нас је подсјетио на Невесињску пушку.

IMG_3738
Пјесник Божидар Глоговац пренео је поздраве од стране братског Удружења Требињаца “Јован Дучић” у Београду и казивао стихове своје нове пјесме “Двије ћуприје” у којој говори о народном трибуну Божидару Вучуревићу и ратном команданту Новици Гушићу који су сачували Херцеговину.

IMG_3759

Душан са својом баком

Удружење Невесињаца наградило је најмлађег учесника сијела Душана Чабрила поклон пакетом  “Сент џорџ”. Он иако има шест година заправо је био присутан на свих седам невесињских сијела. И кад је мајка Миланка била у другом стању Душан је био међу Невесињцима.  Душанов ђед Весо рођен је у селу Хумчани, сада сви живе у Београду.

IMG_3771
Појац Љуба Манасијевић запевао је песму “Востани Сербие”, а након њега гостима се као здравичар обратио угледни адвокат Обрад Пашајлић из Пожаревца.

IMG_3799

Здравичар: Обрад Пашајлић, адвокат из Пожаревца

IMG_3792
Већ по традицији, свештеник Милован Глоговац је у правој молитвеној тишини изговорио “Оче наш”.

IMG_3797

IMG_3805

Због бројних обавеза владика Григорије је прије вечере морао да крене

Након вечере присутне је до суза насмејавао легендарни афористичар Митар Ђерић Лаки.

IMG_3925

Пуно смијеха на озбиљне теме: Митар Ђерић Лаки

У богатој томболи подијељене су вриједне награде: гусле су завршиле у Дувну, викенд за двије особе добио је Жељко Вукајловић, који је за ово сијело стигао чак из Штутгарта.

IMG_3921

Дошао из Штутгарта на сусрет са својима: Жељко Вукајловић

Подијељени су пршут, сир торотан, 10 кг сардине, поклони “Сент Џорџа”, као и књиге Велибора Шиповца, Светка Ковача, Весне Капор, наслови издавачке књиге “Алгоритам”…

IMG_4003

Момчило Шиљеговић, начелник општине Невесиње са председником Савеза Срба из региона Мидорагом Линтом, Светозаром Црногорцем (доњи ред,), Миленком Јахурон и Војом Бабићем

На сваком столу били су постављени  флајери  са кратким описом за помоћ у обнови Саборне цркве у Невесињу, која је знатно је оштећена и неминовно су потребни радови на санацији.

IMG_3928

Кратке информациије о Саборном храму у Невесињу од његове изградње до данашњег дана.

обнова 01

Позивамо све Невесињце, Херцеговце и пријатеље Херцеговине да помогну обнову Саборног храма у Невесињу и то уплатом у динарима на рачун у
Србији или уплатом у девизама на рачун Црквене општине Невесињске у Невесињу, а са следећим подацима:

обнова 02

Икона Богородице Тројеручице

 

IMG_3958

ДА СЕ ДОБРО ДОБРИМ ВРАТИ: Обрад Пашајлић са супругом и кћерком Јеленом

Обрад Пашајлић, адвокат из Пожаревца, који је био и здравичар на овој вечери, као поклон за томболу,  даровао је икону Богородице Тројеручице са жељом да краси дом и молитвено заступа пред Господом породицу срећном добитнику.  Дародавац од 1994. године ради као  адвокат у Пожаревцу, а од пре две године са њим ради и кћерка Јелена, па спој искуства и младости краси рад ове канцеларије. Пре факултета Обрад је завршио средњу богословску школу, па отуда и овакав поклон за срећног добитника.
Прст судбине или чиста срећа хтјела је да срећни добитник буде ваш извештач. И овим путем се у име своје породице захваљујем Обраду Пашајлићу са жељом да  њега и његову породицу прати свако добро.

Међу бројним угледним званицама били су присутни председник Савеза Срба из региона Мидораг Линта, Миле Шапић, као и представници бројних херцеговачких удружења у Србији.  Незаборавну атмосферу направио је опознати новосадски бенд „Анђин сан“.

Наредно херцеговачко окуипљање заказано је за 5. март у Зрењанину, када ће се обиљежити и 70 година од колонизације овог дијела Баната.

IMG_3623 IMG_3703 IMG_3711 IMG_3743 IMG_3744 IMG_3745 IMG_3748 IMG_3749 IMG_3762 IMG_3766 IMG_3768 IMG_3770 IMG_3775 IMG_3776 IMG_3777 IMG_3779 IMG_3781 IMG_3782 IMG_3783 IMG_3784 IMG_3788 IMG_3803 IMG_3809 IMG_3811 IMG_3815 IMG_3817 IMG_3821 IMG_3823 IMG_3825 IMG_3826 IMG_3829 IMG_3831 IMG_3833 IMG_3834 IMG_3835 IMG_3836 IMG_3838

Био је изложен и велики број књига, а најтраженија је била монографија Невесинњске гимназије и „Српско коло“ једини лист у Србији писан ијекавицом.
IMG_3841
IMG_3846 IMG_3848 IMG_3852 IMG_3853 IMG_3856 IMG_3859 IMG_3860 IMG_3862 IMG_3863 IMG_3865 IMG_3867 IMG_3869 IMG_3871 IMG_3872 IMG_3873 IMG_3875 IMG_3878 IMG_3882 IMG_3883 IMG_3885 IMG_3886
IMG_3888 IMG_3890 IMG_3892 IMG_3896 IMG_3898 IMG_3899 IMG_3900 IMG_3904 IMG_3905 IMG_3906 IMG_3908 IMG_3909 IMG_3910 IMG_3911 IMG_3912 IMG_3916 IMG_3920 IMG_3937 IMG_3940 IMG_3941 IMG_3947 IMG_3950 IMG_3951 IMG_3955 IMG_3960 IMG_3964 IMG_3966 IMG_3968 IMG_3970 IMG_3973 IMG_3974 IMG_3976 IMG_3982 IMG_3984 IMG_3985 IMG_3986 IMG_3992 IMG_3993 IMG_3997 IMG_3998 IMG_4002 IMG_4011

Извор: Слободна Херцеговина
Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Преузимање и објављивање фотографија и текстова са Слободне Херцеговине дозвољено је, уз навођење извора и линк,  само порталима који су писани ћирилицом

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
 1. savo Reply

  Inpresivno, nadahnuto, nezaboravno, ovo nevesinjsko druzenje, gatacko , bilecko trebinjsko i sva hercegovacka druzenja temelk su opstanka rodne Hercegovine.Mi koji se nalazimo daleko od zavicaja
  uvijek sa nestrplkenjem cekamo ovakva druzenja i lijepu rijec o zavicaju.Hvala organizatorima.

 2. Tomo Reply

  Лијепо је било и код Невесињаца, ја морам Невесињце писати великим словом. Нашли смо се после, око двадесет и две три године, доста дебљи старији али нисмо заборавили кад је требало стамен бити и на страшном мјесту постојати. Поздрав свима Невесињцима, посебно Трећем моторизованом.

 3. Anica Reply

  Previše „uštirkano, oficijelmo, marketinški obojeno, teško da se veći dio od 500 sijelđžija osjećao ugodno.

Оставите коментар