Драган Вучетић није више држављанин БиХ

  • Вучетић се одрекао држављанства БиХ три године прије него што ће му Скупштина РС дати гаранције за предузећа „Никола Тесла“ од 12 милиона марака.

339483_1
Бивши савјетник за инвестиције предсједника Републике Српске и бивши директор јавног предузећа „Никола Тесла“, за које је Републике Српске гарантовала кредит од 12 милиона КМ, Драган Вучетић одрекао се држављанства БиХ још 2010. године и узео њемачко држављанство, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.
„Лице Драган Вучетић је 23.09.2010. године у Министарству цивилних послова дало изјаву о одрицању од држављанства Босне и Херцеговине ради стицања држављанства СР Њемачке. Именовани је приложио сву потребну документацију, те је донесено рјешење о престанку држављанства именованом. Рјешење је у складу са прописима достављено надлежним органима ради констатације чињенице престанка држављанства БиХ, поништења личних докумената, јмб-а, пребивалишта и брисања из евиденција Министарства одбране. Провјером смо утврдили да је овом лицу поништена лична карта и путна исправа“, наводи се у одговору Министарства цивилних послова БиХ.
Одрицањем од држављанства онемогућено је евентуално процесуирање Вучетића јер је он сада држављанин Њемачке. Три године послије његовог одбацивања пасоша БХ, Република Српска је за фирму „Никола Тесла“ коју је Вучетић водио, гарантовало враћање 12 милиона КМ кредита.
Влада РС је 2012. године Вучетића поставила за директора новооснованог државног предузећа „Никола Тесла“ које је требало да „запосли 2.000 радника“ у текстилној индустрији и „препородити Херцеговину“, али све је на крају остало на „празној причи“. Предузеће је направило милионске губитке, ИРБ је Вучетићу дао кредит од пет милиона КМ, а радници у Билећи су мјесецима штрајковали због неисплаћених плата. Влада се послије није оглашавала, а Вучетић је нестао без трага.
Народна скупштина РС је по хитном поступку, на приједлог Владе, у априлу 2013. године дала безусловне гаранције РС за кредитно задужење предузећа „Никола Тесла“ код банака за износ од 12 милиона КМ.

ТЕГЕЛТИЈА: ЈА ГАРАНТУЈЕМ

Ова одлука изазвала је бурну расправу на сједници Парламента Српске, а посланици опозиције оптужили су Владу да прави још један “сумњив посао“ и да је задужење незаконито јер ово предузеће није јавно.
Министар финансија Зоран Тегелтија се бранио, обећавајући да би први погон у Билећи требало да почне да ради већ у мају 2013. године у коме би се одмах запослило око 400 радника.
У Љубињу ће бити изграђен погон у којем ће се запослити 350 радника, а у Требињу ће бити запослено 800 радника, тврдио је Тегелтија. Он је рекао да ће лично сносити одговорност уколико овај пројекат не успије.
На питање новинара зашто на позицију јавног предузећа Влада поставља директора који иза себе има низ пропалих приватних фирми, Тегелтија је одговорио да „ако је неко био неуспјешан у приватном бизнису, не значи да неће бити успјешан у руковођењу државном фирмом“.

ВУЧЕТИЋ: ЊЕМЦИ СЕЛЕ ИЗ КИНЕ У ТРЕБИЊЕ

Вучетић је објашњавао како Нијемци селе погоне из Кине те како ће, ако на вријеме не обезбиједимо услове, отворити фабрике негдје другдје. Подсјетимо о Вучетићу се писало као о некоме ко иза себе има неколико неуспјешних пројеката, баш на подручју Херцеговине. Спомињу се предузећа „Пилана и намјештај“ у Невесињу за које је узет кредит од око 2 000 000 марака, али посао је пропао; затим воћњак у Љубињу и хладњача у Берковићима, фирма за производњу пелета, итд.
Влада је 25. марта прошле године смијенила Вучетића са директорске позиције у предузећу „Никола Тесла“. Никада нису објављени званични разлози за његову смјену, нити финансијски извјештаји „Николе Тесла“.

Извор: Капитал.ба

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар