БРИГАДА ПОНОВО У СТРОЈУ: Борци у рату одбранили државу, сада се жртвују у миру! (ВИДЕО)

  •  Поменом и одавањем поште погинулим саборцима, свечаним дефилеом улицама града и пригодним програмом и дружењем – некадашњи припадници Требињске бригаде Војске РС обиљежили су данас 24 године од формирања јединице.

skup-kasarna-tb-brigada
Обиљежавање Дана бригаде почело је окупљањем и парастосом погинулим борцима у цркви Светог цара Лазара, који је служио владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, након чега је, први пут од рата, бригада свечано постројена, а полигоном бивше требињске касарне проломио се војнички поздрав некадашњег ратног команданта Радослава Зупца: „Помоз Бог јунаци!“
насловна тб бригада
У свечаном дефилеу, који је предводио војни оркестар из Бањалуке, више од хиљаду некадашњих бораца бригаде прошло је улицама града до Споменика браниоцима Требиња 1991-1995, гдје су делегације положиле цвијеће и одале пошту страдалим борцима.

У обраћању саборцима генерал Зубац је рекао да је у свијету „мало ратова у којој држава ратује са једном општином, а уз то да је та држава у сваком погледу подржана и од моћних сила Запада, које зову и међународном заједницом“.

Зубац је подсјетио да се у традицији бранилаца нашег града 13. јул обиљежава као дан формирања Требињске бригаде, јер је на данашњи датум прије 24 године сломљена најтежа и најкрвавија непријатељска офанзива према Требињу.
„У јулу 1992. године, дана 13-ог, снаге трећег моторизованог батаљона у садејству са другим јединицама бригаде разбиле су главни клин у агресорском нападном механизму, одбранили кључне објекте и вратили непријатеља на почетни положај. Овај наш успјех биће крај непријатељске офанизиве, што ће у наредним данима снаге бригаде искористити и повратити дио изгубљеног простора, својом великом противофанзивом“, рекао је Зубац.

slavko-i-luka-tb-brigada

Он је додао да је Требињска бригада и наредне три и по године пролијевала крв бранећи Требиње, а притом је све вријеме рата ангажована и на другим ратиштима широм Српске, чак до далеког Грахова и Гламоча.
славко и лука тб бригада
У башти хотела „Платани“ приређен је ручак и културно-умјетнички програм за некадашње борце Требињске бригаде.

У обраћању присутним епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је да не постоји данас боље мјесто за сабрање од требињских платана, који нису чувени само по љепоти, већ и по страдању Требињаца жељних слободе у Првом свјетком рату.
„И не постоје бољи људи који би требали данас да буду под платанима. Јер да није било вас – врло је могуће да ми данас овдје не би сједали. Да би сједали овдје неки други људи, којима не би било овдје мјесто“, поручио је владика Григорије.

grigorije-tb-brigada
Он је рекао да генерације морају бити захвалне борцима – нарочито „онима који су дали оно што се највише може дати за другога – свој живот“, те „да се ни од нас данас ништа више не тражи него да живимо храбро и достојанствено“, како су храбро и достојанствено умирали борци Требињске бригаде бранећи свој град и Херцеговину.

Перо Мишељић, предсједник Борачке организације Требиње подсјетио је да је кроз требињску бригаду за вријеме отаџбинског рата прошло преко 6.000 бораца.
„Нажалост, нису се сви вратили нити данас сви једнако уживају у стеченом миру и слободи. У борбама своје животе је дало 258 најбољих синова нашег народа. Како схватити чињеницу да и двије деценије након рата имамо борце без посла и основних примања и стамбено незбринуте породице погинулих бораца и ратних војних инвалида“, запитао је Мишељић, додајући да је обавеза садашњих и будућих генерација – да надокнаде пропуштено.

slavko-tb-brigada
На актуелну позицију бораца у нашем друштву осврнуо се и градоначелник Требиња Славко Вучуревић, истакавши да борци нису никад много тражили, нити су претјерано оптерећивали буџете државе, али никад нису добијали ни минимум који им је припадао „тако да су се након рата, морали жртвовати и у миру“.

„Држава је створила такав систем у коме су, уз мањак поштовања, борци доведени у ситуацију да стално моле за оно што им је обећано и што је законима загарантовано. Републичка бирократија не поштује ни борце ни законе које је доњела. И зато, у многим борачким породицама још увијек је актуелно питање: Како то да животне проблеме успјешније рјешавају они који барут нису ни омирисали, него они који су цијели рат провели на фронту“, рекао је Вучуревић.

Он је додао да су Требињци „својим борцима дужни велику захвалност, а посебно погинулим и рањеним, који нису штедјели своје животе да би сачували највеће светиње без којих народ не може постојати ни трајати, а то су држава и слобода“.

Погледајте видео прилог Мирка Окуке 

Дружење бораца уз свечарску трпезу уљепшао је и културно-умјетнички програм у којем су наступила требињска фолкорна друштва и народни гуслари.

Извор: Радио Требиње
Видео: Мирко Окука

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар