ВЛАДИКА ИРИНЕЈ ЗАМОНАШИО ИСКУШЕНИКА МАРКА ПРАНИЋА: Од докторанда Папинског факултета до православног монаха

  • Епархија бачка је на званичном сајту објавила вијест да је у  навечерје Недеље свих светих, у суботу, 28. маја / 10. јуна 2023. године владика Иринеј у манастиру Ковиљ извршио чин монашког пострига искушеника Марка Пранића, давши му име Методије, по светом Методију Равноапостолном.

Манастир Ковиљ (ФОТО: Википедиа)

– Монах не живи за себе. Он је непрекидни молитвеник за све, за своју браћу и сестре, укључујући и оне који нас гоне, мрзе и презиру, укључујући и оне који немају никакво разумевање не само за монашки начин живота него немају разумевања ни за нашу хришћанску веру, за нашу свету Цркву. И за њих се прави монах Богу моли. Моли се, дакле, и за пријатеље и за непријатеље, и за оне који нас воле и за оне који нас мрзе – поручио је, између осталога, епископ бачки г. Иринеј у свом обраћању

Занимљиво је да је Марко Пранић (из Старог Града на Хвару) рођен 1990. године у Сплиту. Завршио је Надбискупијску класичну гимназију „Дон Фране Булић“након чега је 2009. уписао филозофију и теологију на Католичком богословном факултету Свеучилишта у Сплиту. Након двије године студирања школовање је наставио на Филозофско-теолошком институту Дружбе Исусове у Загребу, гдје је дипломирао 2014. године.

Пранић је поред тога студирао и црквену музику (оргуље) на престижном америчком конзерваторију Eastman School of Music  у Рочестеру, након чега је у истом граду магистрирао догматску теологију, да би након тога наставио са усавршавањем на Литургијском институту Папинског факултета у Чикагу.

Галерију фотографија самог чина ожете погледати на сајту Епархије бачке

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Subonja Kurcup Reply

    Kad cete i muftagu Mustafu Cerica ustoliciti za Njegovu Svetost SrBskog
    Bogom Pomazanog Vladike???
    Scepinca ste, ocito, vec natakarili na svetacki presto!

Оставите коментар