Храм у Љубушком мора и треба бити задужбина сваког православног вјерника

  • Након што је крајем прошле године представљено идејно рјешење обнове православног храма архангела Михаила у Љубушком, ускоро се очекује и почетак радова на изградњи по пројекту који је представљен јавности, пише Дневни лист.

На темељима старог храма, током викенда који претходи Михољдану (7. октобра), након више од 30 година служиће се света литургија с почетком у 9 сати.

Однедавно црквена општина Љубушки има пуни правни статус у склопу Епархије Захумско-херцеговачке и приморске, јер је обновљена Српска православна црквена општина Љубушки, који статус је имала и прије 1941. године.

У међувремену је ова парохија у Љубушком била под управом Српске православне црквене општине Чапљина.

Важност храмског комплекса

Задњих десетак година бригу о вјерницима овог поднебља води протојереј Марко Гојачић, архијерејски намјесник мостарско-невесињски, који је до априла 2023. године био парох чапљински. Ове године преузео је бригу за вјернике у мостарској парохији, али остао је задужен за парохију Љубушки и води обнову храма.

Кроз дуги низ година службовања у Чапљини, подигнуо је на виши ниво дјеловање СПЦО Чапљина, покренуо низ акција и  судјеловао у скоро свим друштвеним активностима града. За несебично залагање награђен је печатом за промовисање међурелигијског дијалога у долини Неретве.

Парохија Љубушки је због велике важности, како историјске тако и духовне, подигнута у статус засебне Црквене општине Љубушки, с тим у вези парох Марко Гојачић у изјави за Дневни лист каже:

– Храм је саграђен давне 1865. године. Девастиран је током Првог свјетског рата, а обновљен је 1921. године, да би поновно био девастиран. Његово пропадање наставило се неадекватном бригом у протеклим годинама. Важност овог храмског комплекса у Љубушком је велика, јер постоје сачувана свједочанства о дјеловању православне заједнице на том подручју у погледу културног живота српског народа. Управо у школи уз храм одржана је Оснивачка скупштина Просвјете 1909. године. Обнова треба бити знак захвалности великој православној заједници која је некада дјеловала у Љубушком . Својим примјером подршке треба да покажемо будућим генерацијама какви смо ми данас Срби ихришћани и да не заборављамо наше светиње. Храм у Љубушком мора и треба бити задужбина сваког православног вјерника – поручио је парох Гојачић.

Градња старог храма подно тврђаве херцега Стефана Косаче под Јурјевицом на локалитету Дрини на Мостарским Вратима започела је 1861. године, а завршена је 1865. године и посвећена св. архангелу Михаилу.

Саграђена је на  подводном терену, слабих темеља, па се недуго по градњи распукла. Порушена је до темеља у ратном вртлогу 1992. године. Из ње су 2003. године извађене мошти и пренесене у манастир Житомислић.

Пројект обнове подржали су недавно Влада Жупаније Западнохерцеговачке, као и Град Љубушки који од првих акција чишћења рушевина финансијски подржава овај пројект.

Помозите обнову храма

-То је љубушки – наш храм. Је ли он православни или католички, то су те наше разлике. Међутим, у овом лудом времену некаквих разлика које су нам сервиране, сматрам да би било сулудо један живот који имамо, једно вријеме које живимо, протраћити на такве разлике, а у коначници људи су само добри или зли. Све друго је небитно – каже нам један јавни дјелатник и професор којег смо замолили за мишљење.

-Лако је посвађати се, треба се помирити. Сада говорим као кршћанин који вјерује у једнога Бога – Крист је један. Ми људи учинили смо разлике, а они који не чувају туђе, не могу чувати ни своје – истиче још један Љубушак.

Српска православна црквена општина Љубушки позива све заинтересоване да се укључе у обнову храма св. архангела Михаила. У претходном периоду завршено је чишћење рушевина храма, а очишћен је и саниран приступни пут који је био у лошем стању, а који води до храма. У току су и радови на чишћењу парохијског дома уз сами храм.

Сви који желе помоћи да се ова светиња поново сагради под Косачиним градом, могу се обратити надлежном свештенику на број телефона 065/923-990.

Средства за обнову могу се уплатити на рачун отворен у АСА банци број 1342011130000215 – с назнаком за обнову храма у Љубушком, прималац Српска православна црквена општина Љубушка у Љубушком.

О историји храма

Градња парохијске цркве почела је 15. августа 1861. године. Највећи прилог донио је из Русије свештеник Прокопије Чокорило – дар од 525 сребрених руских рубаља.

Остале прилоге дали су Мостарци и Љубушаци. Ристо Семиз, један од најбогатијих Љубушака тог времена, поклонио је земљиште за градњу. Црква се градила све до 20. јула 1865. године када је довршена и посвећена св. архангелу Михаилу.

-Кад је зидана, учињена је велика грешка тијем што је што је црква озидана без сигурног темеља. Пошто се није могло доћи до сигурних и чврстих јаруга, у темељ су метнуте дрвене греде на којима је зид подигнут. Због несигурног темеља распукла је црква и послије тог није се никад могао утврдити кров, да не капље, зато је црква увијек влажна и мокра – пише 1906. тадашњи парох Ристо Терзић.

Током 1890. године, узпомоћ земаљске владе, црквени зидови су ојачани жељезним шипкама, али то је мало помогло. Тада је парох Јован Гргуревић предлагао да се црква сруши и изгради нова, јер сталне поправке само одлажу њено спонтано рушење. Парох је у више наврата тражио да се тешке камене плоче на крову замјене циглом или лимом, али је и тај приједлог остао без успјеха. Кад су греде у темељу сагњиле, црква је око 20 цм потонула у земљу и свуда се распукла.

Уз цркву, за вријеме Аустро-угарске владавине дјеловала је и српска школа.

Мјесни парох је изнио неколико података о парохији љубушкој и дјеци у српској основној школи за 1913. годину: -домова 47, душа 196, рођених 4, умрлих 7, вјенчаних 3; -ученика 14, први разред 4, други 3, трећи 4 и четврти 3; -укупан број ученика: 1898. године – 36, 1900. -30, 1906. – 23 ученика.


Извор: Дневни лист

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар