ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: Побједник се већ зна! Ви сте најживља Црква живога Бога данас у Европи

  • Владика је рекао да оно што је најдивније ових дана јесте то што су православни вјерници у Црној Гори вратили достојанство нашем народу у Европи

ФОТО: Т. Ћоровић

Владика Григорије, Епископ диселдорфско-њемачки је у Подгорицу дошао како би подржао Епископе, свештенство и вјерни народ и пренио им молитвену подршку више од 600 000 српских православних вјерника чији је надлежни Епископ у Њемачкој.

”Браћо и сестре ја сам дошао само из једног разлога: данас је највећа част за сваког православног хришћанина, човека, да буде у Црној Гори. Било је и неко време кад смо ми који смо пореклом из Црне Горе престали да се хвалимо тиме, али сада је поново велика похвала свакоме ма где да живи на свету да се похвали да је пореклом из Црне Горе. То је зато што сте ви најживља Црква живога Бога данас у Европи” – поручио је Владика Григорије сабраном народу који је са одушевљењем примио ове његове ријечи.

Владика је истакао да у Њемачкој живи бише од 600.000 православних Срба и око 3.000.000 православних хришћана који се диве борби нашег народа у Црној Гори:
”Они се диве вашој борби за слободу, за највише хришћанске вредности, за цивилизацијско достигнуће које је утемељено на хришћанству, диве се и моле се. И према томе није могуће да ми будемо поражени, јер ко је са Христом зна да Христос побеђује” – нагласио је Владика Григорије.

Владика је рекао да оно што је најдивније ових дана јесте то што су православни вјерници у Црној Гори вратили достојанство нашем народу у Европи.

”Нико више на нас не може да показује као на дивљаке, него као на људе који се боре достојанствено за правду, за хришћанску правду и хришћанске вредности на хришћански начин. То је велика нада за све нас и зато сам морао бити вечерас овде као Епископ нашег народа тамо, али и као неко ко је захвалан вама што сте били с нама кад је било нама тешко у Херцеговини и у Босни и у свим крајевима где живи наш народ” – рекао је Владика Григорије.

Владика је објаснио да не постоји ни једна Црква, ни један град у тој великој земљи у коју сад сви желе да иду из разних разлога, а највише из разлога што постоји закон о неотуђивој верској слободи и подсетио да су Њемци међусобно ратовали тридесет година, да би на крају схватили да нема ништа важније ни вриједније од људске личности и да је највећи људски гријех газити било чију слободу.

”Они су као што знате стравично грешили једни према другима и из тих стравичних грешака извукли поуку. И ми морамо да извучемо поуку из наше историје али дај Боже да не буде ни једне капи ни зноја, ни суза, ни крви, јер је ова земља утемељена од Немањића, од Петровића, утемељена на Новом Завету и утврђена на Косовском Завету и не може ова земља бити ништа друго до оно што је, а она је земља Светог Саве и Владика Рада, а ви сте њихов народ браћо и сестре и ова је ствар само између вас и Бога, није више важан ту ни један човек, нико није битан осим вас као народа Божијег и Бога живога и зато је већ јасно ко је победник” – поручио је Владика Григорије народу који се сабрао на платоу испред Саборног Храма Васкрсења Христовог у Подгорици, након чега је у крипти храма одржао предавање о теми “Вера и изазови савременог доба” а уз предавање представио и своју нову књигу “Гледајмо се у очи”, о којој је осим њега говорио и професор Богољуб Шијаковић.

Извор: Саборник

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар