Владика Григорије: Колико данас има живота на билећком сајму толико има живота у Херцеговини!

  • У Билећи је данас отворена манифестација “Дани билећких производа и стваралаштва 2015”. Манифестацију је свечано отворио начелник Општине Билећа Миљан Алексић.

bileca 00

 

У оквиру ове манифестације одржан је и шести по реду сусрет питомаца Школе резервних официра пјешадије, која је некада дјеловала у билећкој касарни, те по први пут такмичење у прављењу цицваре, традиционалног јела Херцеговине.

Према ријечима Миљана Алексића, ова и сличне манифестације веома су значајне за развој туризма у овој општини.

– Најтоплије поздраве упућујем некадашњим питомцима ШРОП-а којима ни границе не значе ништа да се поново сретнемо и пружимо пријатељску руку и обновимо успомене на добра стара времена – рекао је Алексић.

bileca 02

 

Епископ ЗХиП Григорије, који је такође присуствовао билећкој манифестацији, истакао је да Билећа, заузима по старини централно мјесто у Херцеговини .

– Билећани, људи који живе од камена и посне земље, и данас су овим сајмом доказали да су вриједни и радни, па је у том смисли овај подухват подстрек свима који живе у Српској да се угледају на Билећу – истакaо је владика Григорије, додавши да ће Епархија подржавати овакве манифестације.

– Вјерујемо да, колико данас има живота на овом сајму – толико има живота у Херцеговини и РС- закључио је епископ Григорије.

– Ја сам први пут овдје на окупљању. Драго ми је да сам дошао јер ова школа у Билећи је била и једна велика школа живота, чије доктрине су се изучавале чак и на Вест Поинту, што ми је потврдио један од официра из ове базе – рекао нам је Ратко Вукелић из Лазаревца и додао да их је данас у Билећи више од 700.

Ратково мишљење дијели и Драгослав Марковић, који је по трећи пут у Билећи на окупљању питомаца.

– Све похвале организатору. Сваке године нас је све више. Драго ми је што су присутни питомци из свих бивших република Југославије. Неке сам видио по први пут након тридесет година – није крио узбуђење Марковић.

На сајму је било више од стотину излагача из БиХ, Црне Горе и Србије.

cicvara

У такмичењу припремања цицваре такмичило се двадесетак екипа. А како се припрема цицвара објаснили су нам такмичари из мљекаре Пађени.

– Прво се стави вода и кајмак да прокувају. Када то двоје заједно прокува, додаје се сир и брашно. Ми користимо домаће интегрално брашно. Цицвара се кува најмање два сата и потребно је стално мијешање, уз постепено додавање воде – испричала нам је Рада Вукојевић из мљекаре Пађени.

cicvaraijada 02

У спремању цицваре такмичили су се и представници култног београдског ресторана „Стара Херцеговина“. Они су нам открили да за њихову цицвару која одавно ужива добар глас у српској престоници, све састојке набављају у Херцеговини.

– Само од сира и кајмака из Херцеговине може се направити добра цицвара – рекли су нам београдски кулинари.

Екипа “Зора Херцеговине” из Билеће, на челу са Сањом Грубачић, побједник је Прве билећке цицваријаде, друго мјесто су освојили кувари билећког ресторана “Тиха ноћ”, док је трећепласирани био кулинарски тим познатог београдског ресторана “Стара српска кућа”.

Извор: Аваз (П. Муцовић) / Агенције 
Фото: Аваз

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар