СХ НА 12. СИЈЕЛУ ХЕРЦЕГОВАЦА У ВРШЦУ: Љепота земљачке вечери испод вршачког брега

  • ДОМАЋИН БОЖИДАР ПАШАЈЛИЋ УСПИO JE ДА ОКУПИ  ИСТАКНУТЕ УМЈЕТНИКЕ И СТВАРАОЦЕ И ПОМИРИ СВЕ СТИЛОВЕ-ОД ОПЕРЕ ДО ГУСАЛА.И СВИ СРЕТНИ И СВИ ЗАДОВОЉНИ!

01 BOZO
-Домаћине отварај капије, дошла моба да ти вино проба!
Овом поруком домаћину Божидару- Божу Пашајлићу (а пробало се вино из подрума „Анђелић“ из Требиња) започело је овогодишње 12-о по реду Вече Херцеговине у Вршцу. У град испод Гудуричког врха, највишег врха Војводине са 641 метром) окупили су се бројни земљаци из Вршца,Зрењанина,Београда,Панчева..али и пријатељи из Баната и гости из Херцеговине,да уз одличан програм и лијепи људски разговор проведу једно незаборавно вече у освит Видовдана.

15

Да будемо прецизни, програм је отворио КУД „Алат Swisslion“ из Требиња играма из Херцеговине  и гуслар друштва Рајко Милојевић. Публика је топло поздравила једно од најбројнијих и најбољих аматерских друштава у Српској и Србији,које ове године обиљежава 60 година постојања, рада и раста. Тим поводом, „алатничари“ су током дана посјетили вршачку Фабрику „Swisslion“ , јер је власник овог Концерна Родољуб Драшковић још 2007.године у Требињу обећао да ће бити доживотни покровитељ „Алата“,што веома одговорно и извршава.Требињци су додијелили захвалницу Ранки Аћимовић из компаније „Swisslion“, као и захвалнице својим пријатељима из Баната.

_MG_5420

Предсједник Удружења Херцеговаца у Вршцу Божидар-Божо Пашајлић поздравио је госте и све присутне,захвалио на подршци и окупљању,обећавајућио да га ни посао пилота,кад је више на небу него на земљи, неће спријечити да било које године одсуствује са оваквог догађаја. Његов је животни мото реченица књижевника Радослава Братића: „Путниче,ако ти се игдје у далеком свијету угасе свјетла завичаја, знај да никада нећеш прогледати“. Подсјетио је да је ово средина у којој 23 нације живе у слози и толеранцији и позвао на даљу сарадњу.

– Наши спонзори су притекли у помоћ, неко капом, неко шаком, неко врећом, а Бог њима вратио сваком добром срећом – пожелио је Пашајлић.

03

У име града домаћина скуп је поздравио предсједник Скупштине Града Вршца Јовица Заркула, док је у име Заједнице општина источне Херцеговине поздраве и најбоље жеље пренио Момчило Шиљеговић,начелник Невесиња. У делегацији се налазио и Миљан Алексић, начелник општине Билећа.

11 SILJA

Љепота,богатство и разноврсност програма испунили су Вече Херцеговине ,па је бенд „Боја ноћи“ могао да се размахне тек у попоноћним часовима,јер је томбола, напримјер, извучена тек иза поноћи.Много  тачака је морало бити скраћено,а неки планирани учесници програма нису ни стигли да се представе. Пјеснички поздрав из Новог Сада донио је један од најпозантијих српских пјесника и књижевника Перо Зубац, са руковети стихова посвећених Херцеговини из збирке поезије „Повратак завичају“.

07 IVANA

Позната драмска умјетница Ивана Жигон (а цитирана је њена реченица „Херцеговци су људи са ознаком квалитета) пјевала је о Косову у сусрет  Видовдану и рецитовала поему „Херцеговина“,чији је аутор Божо Кијац. Гусларску поруку, ко на славу румену јабуку, уз струне и гудало, дочарао је гусларски шампион Александар Таушан из званично најуспјешнијег удружења  гуслара„Стара Херцеговина“ из Београда, јер „Ој јаворе,јаворе,ти си дрво најбоље“, како рече водитељ вечери Миливоје Бештић.

09 ALEKSANDAR TAUSANПублика је са пажњом саслушала и двије оперске диве – Сању Симић,која је оперско пјевање завршила на Музичкој академији у Београду, и има херцеговачке коријене,а представила се са „О,соле мио“ и „Винске пјесме“, док је Бисерка Филиповић-Величковић,такође оперска дива, изводила наполитанске мелодије.

12 PEVA 13

Изворне народне пјесме из свих српских крајева извеле су чланице женске пјевачке групе КУД“Ђура Јакшић“ из Павлиша ,да би „Алат“ поново заиграо,овога пута „Игре из Србије“.Том приликом, предсједник друштва Драган Мијовић је истакао да се одлично осјећају у граду побратиму и да ће свој добар глас настојати да сачувају и додатно ојачају.

Као посебна вриједност друштва назначен је  Актив добровољних давалаца крви „Алата Swisslion“(што је незабиљежено на аматерској и културној сцени код нас),а до сада су даровали више од 300 доза крви!

14

За хумор,забаву и добро расположење био је задужен понајбољи –глумац Жељко Нинчић,аутор незаборавних представа „Аудиција“, „Нова аудиција“, „Најновија аудиција“, „Прими ме“ и „Супер нова аудиција“

05 VUKOJICA

Ако треба ко тројица-наздравиће Вукојица. И учинио је то здравичар,гуслар, уредник „Гласа гусала“ и оснивач Школе гусала „Сандић“- Вукојица Сандић.

06 DECA

Традиционално са херцеговачке вечери у Вршцу није изостао ни  пјесник Божидар Глоговац,који је казивао „Двије ћуприје“ посвећене ратном команданту Новици Гушићу и народном трибуну Божидару  Вучуревићу. Присутни су алпаузом поздравили и „Три Драгана“ из Требиња- Драгана Аћимовића-хотелијера и угоститеља, Драгана Павићевића-предузетника и грађевинара и Драгана Анђелића-винара и виноградара.

У томболи неко је отишао у Грчку 10 дана, неко на Копаоник-викенд за двије особе, неко на Моско у мотел „Конак“ такође продужени викенд за двије особе, све награде удружења. Други су добили печено прасе, ручак у ресторану „Динар“,бесплатне љекарске услуге др Тање Ивковић и др Драгана Ћуканића… Као спонзори вечери промовисани су-компанија „Swisslion““,те предузетници и доброчинитељи: Лазар Дангубић, Жељко Влаховић, Дарко Бајчетић, Рајко Миловић и Владо Ћапин.

04 PERO

Саставни дио вечери Херцеговине била је и акција „ Алекса нам није било ко“,која је недавно започета у Београду. О сакупљених првих 100.000 динара и жељи да се обнови споменик пјеснику Алекси Шантићу у Мостару,а потом  и Светозару Ћоровићу, у име херцеговачких удружења из Београда говорио је Светозар Црногорац, а прикупљена су и прва средства у Вршцу за ову племениту мисију. Покретач идеје Јована Дука била је радо виђена за сваким столом ове вечери.

Свечану вечеру благословио је свештеник Александар Станојловић и пренио поздраве епископа банатског г.Хризостома. И поред поодмаклих година (78),мајка Анђа Пашајлић и ове године припремила је цицвару,за коју неко од гостију рече рече „ни за какав кавијар не би дао омању кашику цицваре“. Мајка Анђа,мајка мила, рука јој се позлатила…
Скочи коло,да скочимо ,да видимо ко ће боље!Тако рекоше и учинише Вршчани.Ко је сада  на реду?

Миливоје Бештић / Слободна Херцеговина

[inpost_fancy thumb_width=“200″ thumb_height=“200″ post_id=“16338″ thumb_margin_left=“0″ thumb_margin_bottom=“0″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“200″ album_cover_height=“200″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1467029511078″]

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар