СТАЗАМА ЕГЗОДУСА: Подсјећање на страдања Срба из Возуће и Озрена

  • У понедељак, 27.августа 2018. године, у 12 сати у прес центру Удружења новинара Србије, Кнез Михајлова 6, у Београду, одржаће се конференција за медије поводом предстојећег марша „Стазама егзодуса“ који ће се одржати у организацији Удружења Завидовићана и подсјећања на страдања Срба из Возуће и Озрена.

Марш завршава код цркве Св.Георгија у Стогу

На конференцији ће говорити: Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина, Зоран Благојевић, предсједник Завичајног удружења Завидовићана, секретар Завичајног удружења Завидовићана

23 године након егзодуса Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и јужног дијела Озрена, још увијек је непозната судбина 120 несталих бораца ВРС и цивила.

Срби из Возуће су сурово прогнани у операцији АБиХ „Фарз“ („Ураган“), која је трајала од 10. до 24. септембра 1995. године, а претходило је НАТО бомбардовање и уништавање цивилних репетитора и објеката. На три лаке пјешадијске бригаде ВРС нападало је 23.000 војника 2. и 3. корпуса АБиХ, одред Ел Муџахедин уз подршку НАТО снага за брза дејства. Тада је спаљено 30 села, протјерано 1920 породица са 7680 чланова, убијено преко 500 војника и цивила. Посмртни остаци 120 људи још се траже, уз сталне опструкције и прикривање свједока и доказа.

Указујући на те чињенице, Завичајно удружење Завидовићана и ове године 10. септембра организује марш „Стазама егзодуса“, стазом преко Озрена дугом 22 километра којом су се повлачили нападнути становници долине Криваје. Марш завршава код цркве Св.Георгија у Стогу, гдје ће на мјесту масовне гробнице бити служен парастос свим жртвама.

Уочи марша, 7. септембра у Центру за културу у Добоју ће бити приређена духовна академија, са које ће још једном бити упућена порука и вапај за тражењем несталих.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар