Сјећање на српске добровољце из Америке

  •  У оквиру свечаности прославе Светог преображења Господњег – крсне славе града и саборног храма, у Музеју Херцеговине вечерас је промовисана књига „Американци – српски добровољци из САД (1914-1918)“, историчара др Милана Мицића.

 

Књига је сведочанство о српским добровољцима из Америке, њиховом подвигу, жртви и судбинама, који су, према ријечима аутора, незаслужено скрајнути из културе сјећања и готово не постоје у српској колективној свијести.

Тим прије, истиче Мицић, што су то „Срби са тадашњих подручја Аустроугарске – из Херцеговине, Босне, Лике, Баније, Кордуна, Далмације, Срема, Баната, Бачке, Барање и Славоније, који су лојалност Францу Јозефу претпоставили својим народима – државама Србији и Црној Гори, иако већина њих прије тога ове земље није ни видјела“.

Мицић истиче да су добровољци за вријеме Првог свјетског рата дали велики допринос побједи српске војске.

„Добровољачка јединица састављена од Срба из Аустроугарске ослободила је Кајмакчалан. Добровољци су имали дивизују и на Добруџи. Око 10.000 добровољаца је стигло из Америке – дакле, сваки четврти Србин са подручја Аустроугарске који се тамо налазио дошао је преко океана да се бори у редовима српске и црногорске војске. И то у тренутку када су били толико удаљени од линије фронта и стварности рата. Дакле, постојала је заиста јака национална идеја која их је на то тјерала“, истакао је историчар.

Он је додао да књига уз опште историографске чињенице о америчким добровољцима садржи и двадесет и пет казивања потомака, која су опстала у памћењу породица из добровољачких колонија средњег Баната, међу којима је и десет прича о људима из Херцеговине.

„Њихови потомци су имали шта да испричају, што није чудо јер је Херцеговина дала близу 5.000 добровољаца у црногорској или српској војсци, а то је изузетно велики број“, истакао је аутор.

У културно-умјетничком програму наступио је хор „Свети Серафим Саровски“ из Зрењанина и глумац Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из овог банатског града Јовица Јашин.

Р.С. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар