ДАНАС ЈЕ ДОБРО ПОБИЈЕДИЛО ЗЛО: Епископ Димитрије освештао обновљени храм у Борцима

  • Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије поручио је данас након освештања новообновљеног храма Светих апостола Петра и Павла у коњичком селу Борци да је данас добро побиједило зло и да се Бог открива онима који имају чисто срце.

 

„Ко има срце, може се спасити. Бог нас је створио слободне и у тој слободи можемо постати боголики, људи љубави и мира, а можемо постати и злочинци и људи злочина. То се све обистинило на судбини породице Голубовић. Али ми данас нисмо дали да нас зло побиједи него смо побиједили зло добром“, рекао владика Димитрије.

Владика Димитрије је након освештања овог храма, који је обновљен у славу Светих апостола Петра и Павла и у помен српским дјечацима Петру и Павлу Голубовићу, који су заједно са родитељима убијени 1992. године у Коњицу, нагласио да је вапај Богу – како је таква трагедија могућа, претворен у храм који блиста.

„Улазећи у овај храм, молећи се Богу у њему, служећи ову свету службу, причешћујући се Христом Господом, осјећамо да заиста Бог има посљедњу ријеч, да је допустио људима слободу и допустио ту страшну трагедију, али изгледа да није могло другачије“, рекао је владика Димитрије.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски рекао је да је Бог људе могао створити као марионете, али да тада ништа не би било ни добро нити лоше, да би људи били попут лутки или робота.

„Или нам је могао дати слободу и неки ће бити светитељи, а неки, нажалост, злочинци. За све има наде и простора у љубави Божијој, тако да нико од нас не смије да губи наду, па чак ни ти злочинци“, рекао је владика Димитрије.

Владика Димитрије је подсјетио да је први човјек који је ушао у рај разбојник са крста који се покајао, а да је прва жена која је видјела васкрслог Господа била блудница.

Он је додао да Господ у много пута и на много начина показао да све људе воли и чека бескрајно, али да сви имају одговорност за своје поступке, те да свима треба покајање.

Владика Димитрије освештао је данас новообновљени храм Светих апостола Петра и Павла у коњичком селу Борци.

Храм је обновљен у славу Светих апостола Петра и Павла и у помен српским дјечацима Петру и Павлу Голубовићу, који су, заједно са родитељима, убијени 1992. године у Коњицу.

На улазу у цркву постављена је плоча на којој је написано да је храм саграђен 1896. године, да је обновљен ове године у славу Светих апостола Петра и Павла, а у спомен убијених српских дјечака Петра и Павла и да је ктитор обнове Милорад Додик у својству предсједника Републике Српске.

У храму се налази икона на којој су осликани апостоли Петар и Павле са дјечацима Петром и Павлом.

Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар