ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: Долазак папе у Сарајево охрабрује!

  • Долазак папе Фрање у Сарајево је верски догађај од важности првенствено за католичку цркву, а његов сусрет са православнима током те посете је догађај који буди наду и шаље охрабрујућу поруку, изјавио је владика захумско-херцеговачки Григорије

grigorije
Владика Григорије, који ће предводити делегацију СПЦ током посете папе Фрање Сарајеву, каже да је долазак поглавара Католичке цркве значајан догађај за било коју средину, те да су разлози за то јасни.
Папа је, каже владика, личност која предводи преко милијарду верника и као такав је „глава“ најбројније хришћанске Цркве на свету.
И политичка тежина коју као председник једне мале, али утицајне државе поседује такође је нешто што се подразумева као један од аспеката сваке његове мисије, поручује владика и истиче да је долазак папе, на плану међухришћанског дијалога веома подстицајан и за Православну цркву.
– Непосредан сусрет је предуслов сваког дијалога и надасве предуслов живота. Зато је и овај сусрет римског папе и нас православних, догађај који буди наду и шаље охрабрујућу поруку – навео је владика.
Истиче да, имајући у виду да овај сусрет треба да се догоди у Сарајеву, граду у којем је, подсећа, живео највећи број хришћана у БиХ, међу којима је било Христових следбеника и западног и источног обреда, даје овом сусрету још битнији предзнак.
– Тужна је чињеница да је данас број хришћана у граду на Миљацки готово занемарљив, те папин долазак доживљавамо и као охрабрење и признање постојаног сведочанства преосталих верника Христове вере у Сарајеву – указао је владика Григорије.
Папа Фрањо, по речима владике Григорија, својим једноставним али зато снажним проповедањем јеванђеља у нашем времену успева да пред свет изнесе непатворену реч Божју.
– За вернике, а поготово за оне који се труде у проповедању јеванђеља (што и јесте задатак свих крштених) то је инспиративан знак да се може сведочити вера у овом једнако као и другим временима. Потребна је, међутим, храброст и доследност, уз искрено покајање и међусобно праштање – поручио је владика захумско-херцеговачки.

Извор: Тањуг 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар