Вјештица: Уплаћен аванс за куповину „Новотекса“

  •  Јавно предузеће „Никола Тесла“ из Бањалуке у понедјељак је, пред крај радног времена, уплатило 50.000 марака аванса за куповину преостале имовине требињског „Новотекса“ у стечају и у посљедњи час, након пуних седам дана, ипак показало озбиљност намјере да купи ово текстилно предузеће.

20150324190354_295899 (1)

Извор: Независне новине 
Аутор: Весна Дука

Душан Вјештица, директор ЈП „Никола Тесла“, рекао је да сада имају 60 дана да у потпуности заврше уплату за куповину „Новотекса“.

Према његовим ријечима, паралелно са куповином одмах ће кренути у пројекат нужне санације објеката, затим уређења ограде, а да ће с повећањем производног процеса доћи и до запошљавања нових радника. Како је нагласио, постојећи посао у текстилној индустрији и потреба за будућим послом је „Николу Теслу“ и генерално државу опредијелила да иде у тај пројекат, те је оцијенио добрим то што на територији БиХ има посла у области текстила.

„Сад у ‘Новотексу’ тренутно ради фирма ‘Трендтекс’, која запошљава око 120 радника. Они су нас контактирали непосредно пред куповину ‘Новотекса’. Они имају довољно посла и требало би у наредном периоду да запосле још 80 радника“, рекао је Вјештица. Он је најавио да ће ЈП „Никола Тесла“ покренути ензимско прање, интересантан пројекат свим текстилцима, које нико у БиХ нема у озбиљном капацитету, а које је слично хемијском чишћењу, гдје се прање врши ензимским дериватима. Додао је да су им се тим поводом већ јавили пословни партнери.
Лазар Ђурђевић, стечајни управник „Новотекса“, рекао је јуче да је предузеће „Никола Тесла“ уплатило кауцију од 50.000 КМ за нови погон требињског „Новотекса“.
Александар Којовић, директор Радне јединице „Трендтекс“, који у закупу држи три траке „Новотекса“, рекао је да се новац јуче ујутро појавио на рачуну, тако да су засад испуњени услови за даљу процедуру, иако у наредних 60 дана слиједи испуњење остатка договора, односно оног главног дијела од 3,04 милиона марака, за колико је продаја договорена.
Он појашњава да ће број од тренутно запослених 112 радница ускоро бити много већи, јер је већ неформално договорено да „Трендтекс“, чија је централа у Добој-Југу, прошири производњу у Требињу и закупи још три траке и продужи закуп са ЈП „Никола Тесла“.
Којовић каже да су представници предузећа „Иницијал“ из Француске, сестринска фирма „Иницијала“ из Њемачке, за које у „Новотексу“ већ шију ХТЗ опрему, прошле седмице потписали наруџбеницу о седмичном контингенту од 2.000 заштитних одијела, за које је у понедјељак у Требиње допремљен и материјал.
„Ми сада шијемо око 13.000 комада мјесечно, а захваљујући француским послодавцима овај ће се број шити на седмичном нивоу, тако да ускоро очекујемо и стављање у погон још три нове производне линије„, додаје Којовић.
Он, међутим, каже да, иако ће уговором с Французима, који осим француског покривају и тржиште Белгије и Холандије, требињски конфекционари постати главни произвођачи заштитне опреме у западној Европи, „Новотекс“ ће тешко вратити стару славу, када је у два погона радило преко 1.000 радника, јер тренутно немају ни обучени кадар за шивање.
Старих шваља више нема, а млади кадар није адекватно обучен. Требиње нема текстилну школу, тако да ћемо, када уговор с Французима буде проширен, организовати са Бироом за запошљавање обуку за шивање, односно преквалификацију радне снаге“, објашњава даље Којовић.
Он додаје да су прорачуни да ће за нове послове „Новотексу“ ускоро требати 200 до 250 нових радница, јер су Французи вољни упослити све расположиве капацитете, а „Трендтекс“ ће се обавезати да набави и нову технологију, тако да се за пола године у овој фабрици надају препороду.
Подсјећамо, на посљедњој сједници Скупштине повјерилаца требињског текстилног комбината одлучено је да нови погон „Новотекса“ буде продат предузећу „Никола Тесла“ по цијени од 3,04 милиона КМ, а сав новац би требало да буде уплаћен до половине маја. Цијена за коју је након осам пропалих лицитација продат нови погон „Новотекса“ је 60 одсто од првобитно процијењене вриједности објекта. Стечајни поступак у „Новотексу“, који је имао око 800 радника, покренут је 2011. године, а укупна дуговања овог предузећа су око 62 милиона марака.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар