СЈЕЋАЊЕ НА ПРВУ САЧИЈАДУ У НОВОЈ ГАЈДОБРИ: Новац од котизације уплаћен за градњу храма Светог Василија

  • Овог викенда у Новој Гајдобри одржава се сачијада, а Никола Јаничић, незванични хроничар овог мјеста, подсјетио је како је један спонтан догађај, одржан 13. маја 2012. године постао традиција.

На идеју да се организује ова врста такмичења дошао је Драган Драгумило – Нани. Решено је да се манифестација одржава прве недеље по храмовној слави у нашем селу тако да је прва сачијада те 2012. године била већ следећег дана по слави.

Уплата по екипи била је хиљаду динара и било је седамнаест екипа. Месо и намирнице су доносили сами такмичари.

Прикупљених седамнаест хиљада динара је уплаћено за даљу градњу храма.

Победницима нису уручиване материјалне и новчане награде. (По пријему слике од Срмбе Ратковића биће да је ипак било награда од лимарије „Себастијан“)

Једина награда је био пехар за првака и тај пехар је поклонио из сопствене ризнице Александар Сале Савић.

Било је тренутака када је све било више спонтано него организовано, неке екипе нису ни поседовале сач, па су у помоћ прискакали други. Перо Јелић је скокнуо до куће да би донео сач за екипу „Три промила алкохола“. Судије дегустатори су били: Боро Шигуд, Перо Малешев и Хари Милошевић.

Водитељ програма био је Бато Савић.

Било је изузетно хладно за то доба године. Температура је била највише седамнаест степени и падала је студена киша. Ипак, сва такмичења су одржана.

Прво место освојила је екипа „Кад јагањци утихну“ коју је предводио Гојко Куљић,  друго место екипа коју је предводио Дашко Бабаљ и треће место екипа под називом „Шоми и другари“.

У надвлачењу конопца победник је била екипа коју је предводио Никола Бакић, а друго место су однели „Шоми и другари“.

У бацању камена са рамена првак је био Богољуб Боле Бошковић, друго место заузео је Дадо Жарковић, а треће Обрад Шараба – Коки.

Сећам се да су учествовале и екипе под називом: „Варљиво лето ’68.“ и „Гробари и један циган“

Слике су ми уступили Милош Ћурић – Јаро који је предводио екипу „Три промила алкохола“, Митар Комад – Ћоми из екипе „Шоми и другари“ и Срмба.

За податке се захваљујем Јару, Нанију, Ћомију, Перу, Радошу и осталима.

Никола Јаничић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар