ВЈЕСНИК – 1913: Црна Гора и Херцеговина, два чврста српска бедема, чувају успомену на дичне српске синове из земље Херцегове

  • ,,Вјесник“ је овим текстом најавио књигу ,,Наши хероји“ српског пјесника Мићуна Павићевића, који је писао о херојским дјелима и жртвама које су поднијели браћа Ковачевић и који су се, како додаје лист, за српство борили надљудским снагама.

Како су та два чврста српска бедема: Црна Гора и Херцеговина тијесно везана својом прошлошћу и традицијама, тако су и хероји, који су у њима расли и поникли, имали један исти заједнички циљ, објавио је цетињски лист ,,Вјесник“ у октобру 1913. године, у тексту о два херцеговачка јунака – Стојана и Петка Ковачевића, који су дали немјерљив допринос српском народу.

,,Вјесник“ је овим текстом најавио књигу ,,Наши хероји“ српског пјесника Мићуна Павићевића, који је писао о херојским дјелима и жртвама које су поднијели браћа Ковачевић и који су се, како додаје лист, за српство борили надљудским снагама.

– У овој књизи на видном мјесту изнесена су сва дјела и јунаштва Петка и Стојана, браће Ковачевића, који су се, као истакнуте вође Херцеговачког устанка, надчовјечански борили и крв пролили за слободу народа свога, у којој је борби Петко и свој живот на вјешалима завршио, упутио је лист читаоце.

У тексту се даље појашњава да је у свом дјелу, осим херцеговачке браће, пјесник Павићевић писао и о Марку Миљанову, Миљану Вукову, Петру Стеванову, Драгу Обренову, Новаку Рамову, Пеку Павловићу, Јолету Пилетићу, Новици Церовић, Шутану Шоћу, Мату Радовићу и другима.

,,Вјесник“ је напоменуо да је сврха издавања ове књиге да се очува сјећање на српске хероје из Херцеговине, као и да ће моћи да се купи у свим српским земљама.

– Сврха ће служити успомени на два дична сина земље Херцегове – два Ковачевића, закључио је цетињски лист у 84. броју који је штампан у октобру 1913. године.

Извор: Ин4с
Напомена: Вјесник је излазио на Цетињу два пута недељно као наставак Цетињског вјесника. Задржао је његову нумерацију бројева и годишта. Од 1914. године излазио је као дневни лист.
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар