БОГ НАС ВОЛИ – Српски патријарх ручао са бескућницима, болесним малишанима подијелио поклоне

  • Српски патријарх Порфирије провео је највећи хришћански празник, Васкрс, најприје са бескућницима са којима је заједно ручао у црквеној народној кухињи, а након тога је поделио пакете болесним малишанима у Универзитетској дјечјој клиници “Тиршова”.

ФОТО: Танјуг

Удворишту црквене кухиње Вјерског добротворног старатељства патријарха је за столом сачекало 20 корисника, већина њих без крова над главом.

– Бог нас воли. И Бог је данас показао бескрајну љубав према читавом људском роду… Нема оправдања за малодушност, нема оправдања за било коју врсту одустајања од живота, сви имамо фазе успона и пада… И овај данашњи дан показује, не само да нисмо изгубили наду, него да смо препуни ентузијазма и сигурности да можемо бити људи који су радосни. Радост нека буде оно што је наш циљ. Сљедећи пут да се нађемо да пјевамо, народне српске пјесме, можемо и стране – поручио им је патријарх.

Разговарао је с њима о њиховим животима, како су се нашли на улици, али и о томе на који начин може да им се помогне да имају “собу и купатило”.

– Много ми је драго што је дошао патријарх Порфирије – каже за Тањуг волонтерка Драгица Атанасковић из Винче, мајка десеторо одрасле дјеце, којој је, како каже, недавно у пожару изгорио дом, па сада живи “приватно”.

Каже да су данас подијелили 900 оброка, а храна им стиже на пет пунктова из Земун поља.

– Пошто је сада пандемија, пакујемо им у кесе. Имамо људе који су на улици, има их око 150, они су нам приоритет, а подијели се укупно око 2.000 оброка – каже Атанасковићева.

Након разговора са људима који су на маргини друштва, патријарх је отишао у дјечју клинику “Тиршова”.

– Видјели смо да човјек може доћи и у том безазленом узрасту у граничну ситуацију, између живота и смрти. Порука на Васкрс нама људима је да је љубав – не бити ограничен на себе, не ставити себе као једину важну вриједност у свијету, него то подразумјева осјећање да постоје и други и да ми постојимо само по мјери наше спремности да се жртвујемо за другог, тада смо Христови и тада разумијемо тајну васкрсења Христовог – рекао је патријарх Порфирије новинарима након обиласка.

Како је рекао, у болници се најбоље види та најдубља тајна, да љубав значи ставити све оно што имаш на располагање за радост, за живот, за љепоту другога.

– Ја сам с једне стране био дубоко погођен сусрету са дјецом која пате незаслужено од најтежих болести, али с друге стране и фасициниран љубављу, пожртованошћу и спремношћу свих оних који раде у овој болници да све што знају и имају ставе на располагање – рекао је патријарх.

– Овдје смо се увјерили да љубав има смисла, да васкрсли Христос није узалуд васкрсао, да је показао, да је добро врлина жртва за ближњег нешто што води у препород, у пут васкрсења, веома је важно да на оваквим мјестима погледамо у себе, да погледамо у друге и колико смо спремни да јединствено наступамо за бољитак свих нас – рекао је патријарх који је обраћање завршио поздравом: Христос васкрсе, ваистину васкрсе.

Извор: Танјуг
преузето са Српскаинфо

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар