ВИДЕО: Требиње на тргу слави Бадње вече и православну Нову годину

  •  До Нове године остало је нешто мање од мјесец дана, а Требињци већ увелико размишљају гдје и како ће провести најлуђу ноћ. Они који ништа не препуштају случају уплатили су аранжмане за дочек у неким од атрактивних европских центара, док се већи дио грађана, због кризе, углавном одлучује за скромни дочек у кругу породице.

tb
Припреме за Нову годину већ су почеле. Неки грађани ће за празнике на путовање док ће већина њих ипак код куће или у локлане кафиће. У требињским туристичким агенцијама кажу да су ове године међу најтраженијим дестинацијама Грчка, Охрид, Беч и Будимпешта. За путовања у Париз, због недавних терористичких напада, Требињци ове године показују знатно мање интересовања него претходних, док су једнодневна путовања на дочек у Дубровник или Будву и ове зиме популарна.

„Цијене новогодишњих аранжмана се крећу од једнодневних, гдје су цијене до 15 КМ, па тамо до 700, 800 КМ, зависно која се дестинација изабере. Наши грађани су до сада показали интерес за аранжмане као што су Охрид и Грчка гдје су цијене 200 до 270 КМ. Ово што сам споменуо 200, 270 КМ, то је аутобуски превоз, што се тиче авионског превоза, он је нешто скупљи и то радимо за неке удаљене дестинације гдје су ангажмани по 1000 и више КМ“, рекао је директор туристичке агенције „Фриенд травел“ Педраг Турнић.

Агенције нуде и могућност плаћања на рате, а због знатно нижих цијена преко требињских туристичких агенција путују и грађани сусједног Дубровника и Херцег Новог. Понуду за дочек Нове године припремају и требињски локали. Улаз у неке од њих биће бесплатан, док ће се дочек у већини клубова и кафића наплаћивати.

„Као и увијек организујемо дочек Нове године. Ноћ која се по мало чему разликује од осталих осим што се мијења датум или година. Улаз је слободан, резервације постоје, може се резервисати бесплатно или ћемо нешто симболично наплаћивати, а средства ћемо однијети и уплатити дјеци са посебним потребама у Требињу“, казао је Игор Шкеро.

Иако један дио Требињаца за најлуђу ноћ планира да отпутује, већи је број оних који ће Нову годину дочекати у круг породице.

За разлику од претходне двије године, дочека на требињском тргу у организацији градске управе ове године неће бити.

„Показало се ево и претходне године да нека јака имена, звијезде које гостују у околним градовима типа Будве, Дубровника, Херцег Новог, ипак одвуку велики број наших суграђана, тако да смо ове године да кажем и из неких мјера штедње одлучили да не буде дочека на отвореном за Нову годину“, истакао је замјеник градоначелика Требиња Неђо Ћебеџија.

Иако неће бити организованог дочека међународне Нове године из градске управе поручују да прослава Бадње вечери и Православне нове године на градском тргу ни ове зиме неће изостати.

Извор: Елта ТВ/ Неда Петковић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар