(ВИДЕО)  „Српски свијет“ Ивица Дачић: Одбранићемо Републику Српску

  • Помагаћемо Републику Српску, и одбранити је уколико јој неко прети. Срби немају потребу да растурају БиХ, онако како је дефинисана изнуђеним Дејтонским споразумом како би се зауставио рат, а под притиском Америке

Помагаћемо Републику Српску, и одбранити је уколико јој неко прети. Срби немају потребу да растурају БиХ, онако како је дефинисана изнуђеним Дејтонским споразумом како би се зауставио рат, а под притиском Америке. Јер, Срби тамо нису дошли из Ниша и Милановца већ на тим просторима живе вековима и један су од три равноправна народа у БиХ. Не знам колико је Европи у интересу да услиши жеље и тежње муслимана да, када бројем становника премаше 50 одсто, добију исламску државу у срцу Европе“, рекао је у „Српском свијету“ Ивица Дачић, председник Народне  скупштине Републике Србије, поводом Светог Стефана, славе Републике Српске, гостујући у „Српском свијету“.

Честитајући Божић гледаоцима Националне телевизије и Србима  широм света, ма где били, наш гост је пожелео да се и Божић и Васкрс славе унутар породица и сугерисао да младе нараштаје треба васпитавати у духу старе српске традиције, бар када су највећи наши празници у питању.

Осврћући се на ситуацију у Црној Гори нагласио је да је успоставио контакт са новоизабраним председником Скупштине Црне Горе Алексом Бечићем. „Спреман сам да посетим Црну Гору, али и да угостим колегу Бечића у Београду. Протеривање амбасадора Божовића је очајнички потез одлазеће власти. Било је недопустиво да у Министарству вањских послова Црне Горе, од педесетак запослених буде само један Србин и то је садашњи министар спољних послова у новој влади. Србија не жели да им се меша у ни на који начин у рад нове владе, желим им успех, али наглашавам да ми морамо да заштитимо Србе где год да су угрожени“, рекао је Ивица Дачић.

Гост „Српског свијета“ не очекује неодбрањиве притиске од нове администрације САД.

Промениле су се околности у самим САД, у свету, у УН, па и Србија је далеко од онога што је била деведесетих. И сам Бајден, са којим сам се срео више пута, је у многоме променио реторику“, наглашава председник Скупштине Србије и додаје да ће Србија и даље истрајавати на евроинтеграцијама јер сматра да треба паметним пројектима да конкуришемо за новац из предприступних фондова. Такође, верује да ћемо успети да очувамо војну неутралност.

Осврћући се на аферу прислушкивања ппредседника Србије Александра Вучића, наш гост је рекао да је реч о тешкој, кажњивој злоупотреби:

„ Прислушкивање, ни легално ни илегално, није добро. Поготово илегално. Сама чињеница да је председник за то сазнао од неформалног извора, а не од служби којима је то посао, указује да постоји неко изнад државних институција, што је заиста опасно“, навео је Ивица Дачић.

У „Српском свијету“ било је речи и о процесу тзв. „отпризнавања“ Косова*, о предстојећим изборима и разговору са председником Србије Александром Вучићем о евентуалној заједничкој листи, не верује да ће доћи до промене изборних закона, верује пак у дијалог са опозицијом. Објаснио је зашто Србија отплаћује косовске кредите, шта је права истина о Газиводама, српској имовини на КиМ, прокоментарисао је и политичку ситуацију у јужној српској покрајини, сентиментално се осврнувши на српску духовну баштину на КиМ и посебно на свој родни Призрен. Емисија је завршена поздравом „Догодине у Призрену“.

Опширније о свему овоме, али и још неколиким темама у „Српском свијету“ са Ивицом Дачићем.

Извор: ИН4С

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар