„СУСРЕТАЊЕ“ У БЕОГРАДУ: Књижевници билећког „Освита“ представљали Републику Српску

  • На Седмој међународној књижевној манифестацији „Сусретања“ коју традиционално организују Клуб писаца „Чукарица“ и Културни центар „Чукарица“, одржаној у Београду, учествовали су пјесници из шест градова Србије: Вршца, Суботице, Чачка, Панчева , Банатског Карловца и Јабуке.

osvit

На књижевној вечери, на радост свих присутних, присуствовале су поете из Холандије и Њемачке. Једини представник на овој поетској вечери из Републике Српске био је ЗК “Освит“ Билећа, са својим пјесницима, који је изазвао одушевљење и пријатне овације пред бројним љубитељима поезије са обе стране Дрине.

Програм је водио Неђо Ћићо Стојановић. Предсједник ЗКОБ Миодраг Хрњез Љумо инспиративно је причао о Билећи и великанима који потичу из овог града, а оставили су значајан траг у српској култури, науци, историји, спорту позвавши све присутне да дођу у Билећу и уживају у природним чарима и благодетима, посебно апострофирајући Билећко језеро.

osvit 01

„Билећа поново постаје препознатљива по култури чему Завичајни клуб “Освит” Билећа даје немјерљив допринос. Само у задњих мјесец дана у Билећу је стигло пет престижних књижевних награда које су заслужено добили Здравка Бабић, Дајана Алексић двије награде, Маја Вујиновић и Милица Носовић. Култура је мотор развоја и препорода једног града и друштва. По културном стваралаштву будућност ће нас препознати. Ослоњени на прошлост у садашњости стварамо дјела за будућност “, истакао је Љумо, на самом почетку вечери.

Пред пуном салом културног центра “Чукарица” своје стихове говорили су билећки пјесници Здравка Бабић, Лазарела Мићуновић, Маја Вујиновић и Миодраг Хрњез Љумо.

Осмијеси на лицима и понека суза присутних љубитеља писане ријечи, као и аплаузи после изговорених стихова, још су један доказ, да пјесници ЗК “Освит” корачају сигурним стопама стазама поезије Посјетиоци су напросто разграбили новине ЗК “Освит” Билећа, најпрепознатљивији производ нашега града.

osvit 02

Још једном показују да су искуство и младост идеална комбинација, коју треба његовати како би писана ријеч могла да живи. Вјетар у леђа који пјесници добијају од познавалаца поезије, разних градова Републике Српске и Србије, биће значајан за њихов даљи књижевни рад.

У овоме времену таленат је препознати таленат и усмјерити га да корача стазама душе. На крају ове поезијом испуњене вечери, ЗК”Освит” Билећа захвалио је свим присутним на љубазном дочеку, гостпримству и подршци, у нади да ће ово бити само једно “сусретање” у низу, те наду да ће следеће године на истом мјесту имати прилику представљати свој град и нове поетске бисере.

Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са сајта Слободна Херцеговина уз навођење извора
и ОБАВЕЗАН ЛИНК могу преносити само они портали који користе српско писмо

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар