УПУТСТВА ВЛАДИКЕ ГРИГОРИЈЕ: Причешће без кашичице!

  • Са релаксацијом мера у Немачкој у којој су однедавно поновно одобрена богослужења у црквама, сви свештеници СПЦ добили су 1. маја од владике Григорија писано упутство на који начин свештенство и верници треба да се понашају током верске службе, али и на који начин треба да се обавља причешће и целивају иконе.

 

У упутству у које су „Вести“ имале увид стоји да размак у цркви између људи мора бити најмање метар и по, а да ће верници стајати на местима која ће бити јасно означена или столицама или ознакама на поду. Ова мера је, како је већ виђено на службама у суботу и недељу у Франкфурту, о чему смо извештавали, стриктно примењена.

„Редари дочекују народ и распоређују свакога на његово место стајања. По доласку свакоме треба да је на располагању дезинфекционо средство за руке које се може понудити и поново, пред причешће“, наводи се у упутству.

У случају да се сва места у цркви попуне, свештенство или они које су задужили за ред замолиће преостале вернике да остану напољу, али такође водећи рачуна о прописаном растојању између две особе.

Највећа новина везана је за причешће које је у време епидемије изазвало највише пажње у јавности. Према упутству владике Григорија, причешћа верника у Немачкој треба да се обављају на следећи начин:

„Свештеник да агнец исече на онолико комадића колико отприлике очекује причасника и сваки од комадића кашичицом натопи са 1-2 капи вина/крви Господње. Тако припремљене комаде агнеца спаковати у путир. Кашичицом онда појединачне комаде давати причасницима на длан. Причасницима прво на длан треба дати марамицу/убрус (марамица припремити у довољној количини). Причасник треба да пред свештеником са убруса поједе причешће, а убрус потом врати како би касније сви убруси били заједно спаљени.“

Када је реч о узимању гутљаја вина током причести, препорука је да сви пију из различитих, мањих путира тако што ће свештеници припремити онолико малих путира колико је присутних свештеника.

Препорука је и да се нафора сече на крупније комаде и увија у марамице и остави у неку посуду из које ће народ касније сам узимати.

„После причешћа редари да људе спроведу до нафоре, потом да запале свећу ако желе и потом их испрате на капију. Водити рачуна да се том приликом не ствара гужва. Пропис нецеливања икона већ само наклона пред њима остаје и даље на снази. Ако се служи литургија напољу, уопште не износити целивајуће иконе“, стоји на крају упутства.

Црквени редари

Сваки свештеник треба да оформи тим који ће да броји од два до четири помоћника који ће помагати у спровођењу мера на улазу у цркву.

„Ови људи, без обзира на конкретне прописе покрајина, морају носити маске и рукавице јер су у непосредном и директнијем контакту са људима. У другим случајевима ношење маски није експлицитно обавезно, уколико то државни прописи не наглашавају“, стоји у упутству у коме се наводи да и верници који то желе, такође могу да носе маске унутар цркви.

„Динамична“ служења

„Читаво служење такође да буде што динамичније, нарочито у областима где постоји временско ограничење на сат времена (Бајерн). Избацује се део за оглашене, скраћује се последња јектенија пред причешће, проповед да буде што сажетија, 5-6 минута“, стоји у овом упутству у коме се наводи да уместо великих хорова, појање треба да обаве две-три особе које ће бити на прописаном растојању.

Ђорђе Баровић / Вести

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар