ЧИЈИ ЈЕ НАШ МАРИН ДРЖИЋ? Матица хрватска оптужила Матицу српску за „крађу” културне баштине

  • Матица хрватска је оптужила Матицу српску за „присвајање” хрватске књижевне баштине, због објављивања дела Марина Држића у едицији „Десет векова српске књижевности”.

Фото: Трифко Ћоровић

У саопштењу Матице Хрватске се оцењује да је у питању „безочна крађа и отимачина”.

„Матица хрватска као чувар и заштитник за свеукупну хрватску културу дужна је да реагује на ову безочну крађу/отимачину”, наводи се у саопштењу Матице хрватске, пренела је Хина.

Наводе да би било „лепо и корисно чути вест да Матица српска промовише хрватску књижевност и објављује дела хрватских књижевника”.

Сматрају да то у нормалним околностима не би требало бити невероватно и неизводљиво, преноси Танјуг.

Наводе да је први од циљева зацртаних успостављањем матице словенских народа био упознавање своје националне културе, а онда и културе других народа и средина, што је, како кажу, одређено и првим Правилима Матице хрватске и првим Статутом Матице српске.

Тврде да су сведоци, како наводе, „мегаломанског пројекта Матице српске под називом ‘Десет векова српске књижевности’ у којем су се нашли стари хрватски писци који су стварали у Дубровнику обједињени под заједничким именом српске књижевности”.

„Историја српског својатања хрватске књижевне и културне баштине понавља се, на жалост, већ дуже од два века, од првих штампаних издања Вука Караџића, па је стога потребно ту појаву посматрати имајући у виду три нивоа”, наводи се у изјави Матице хрватске.

Реч је, кажу, о културолошком, стручно-језичком и политичком нивоу присвајања хрватске књижевноисторијске баштине, а када је реч о културолошком ниову, Матица сматра да је објављивање дела најзначајнијих хрватских писаца који су деловали у 16. и 17. веку у Дубровнику, под заједничким називником ‘Десет векова српске књижевности’, трајни покушај српске културне елите да санира српски књижевноисторијски дисконтинуитет.

Политика.рс

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар