МОСТАР, 4. НОВЕМБАР 2018. ГОДИНЕ: Владике Григорије и Димитрије освештаће седам крстова на Саборној цркви

  • Владика њемачки Григорије и захумско –херцеговачи Димитрије освјештаће у недељу 4.новембра седам позлаћених крстова који ће красити куполе Саборног храма Свете Тројице у Мостару који је још у изградњи.

Мостарски парох Радивоје Круљ каже да је ово радостан догађај и историјски дан за Саборну Цркву, мостарске Србе, али и цијели Мостар.

Он наводи да ће у недељу двојица владика у 9 часова служити свету архијерејску литургију са свештенством у Старој цркви у Мостару гђе ће се крстити и двоје дјечице.

“Након тога литија ће ићи до Саборног храма гдје ћемо освјештати крстове“, каже Круљ.

Зидање Саборног храма завршено је 18. септембра ове године када је уграђен посљедњи камен у централну куполу и то осам година након почетка обнове. Сада слиједи постављање крова, отвора и украшавање ентеријера и екстеријера цркве.

Круљ наводи да је завршен груби дио грађевинских радова, а да сада слијед још пуно посла да би се Саборној цркви вратио некадашњи изглед.

Седам крстова већ је стигло у Мостару. Они су поклон Рудника и Термоелектране Угљевик, а новац за позлату крстова скупили су вјерници.

За обнову Саборног храма у Мостару до сада је утрошено око девет милиона марака, за наставак и завршетак свих радова биће потребно још толико.

Планирано је да све буде завршено за двије године, до 2020. када Епархија захумско-херцеговачка и приморска прославља 800 година свога постојања и круна те прославе требало би бити освештање Саборне цркве.

Владика Григорије је уочи одласка из Херцеговине то и најавио.

– Надамо се да ће наш храм грађевински бити завршен ове године, а ако Бог да планирамо да га освештамо за 800 година наше епархије – владика Димитрије, владика Атанасије и ја. Ако Господ изволи, биће то нешто најљепше што смо могли подарити једни другима, нашем Мостару, Херцеговини и Цркви – рекао је у бесједи у Мостару владика Григорије.

Динамика радова ипак ће зависти од средстава које је потребно прикупити за наставак обнове.

Више од 80 одсто средстава за досадашње радове на обнови цркве издвојиле су Влада Републике Српске и Влада Републике Србије.

Саборна црква Свете Тројице била је највећи православни храм на Балкану, а запаљена и је и минирана до темеља у јуну 1992. године. Обнова је почела 2008. године, а црква се зидала камен по камен, потпуно исто као што је грађена и 1873. године јер је ријеч о националном споменику културе.

Саборна црква била је највећи православни храм на Балкану до краја 19. вијека, а тренутно је једини велики необновљени вјерски објекат у БиХ.

Саборна црква Свете Тројице један је од симбола Мостара, али и симбол српског идентитета у овом граду.

Топ портал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар