Повећана дневна доза пепела за Гацко (ВИДЕО)

  • Ових дана се у Гацку коментарише пепео који опет „куља“ из димњака РиТЕ. Надлежни се не оглашавају, одговоран није нико, а упућени тврде да ће ово постати уобичајена слика јер са угљем из повлатне зоне другачије и не може.

Људи у Херцеговини воле да се похвале да небо нигде није тако плаво као изнад њиховог краја. А ових дана је Херцеговина заиста окупана сунцем и време више личи на април него на новембар.

Ипак, у Гацку је нешто другачије. Идиличну слику квари пепео који куља из димњака термоелектране. Призор на који су становници навикнути, па нико и не реагује. Спорадично се на друштвеним мрежама објави по који снимак или саркастичан коментар и ту се сваки бунт завршава.

Не реагују грађани, али не реагују ни надлежни.

На сајту РиТЕ Гацко последњи извештај је од 17. новембра у коме стоји да прекорачења дневних вредности нема уз напомену да концентрација прашине није мерена. Разлог- „Овлаштени сервисер је детектовао квар на детектору анализатора након чега је исти искључен”.

А кад нема мерења, нема ни загађења.

Додуше, срећна околност је да, захваљујући ветру, пепео из Гацка не пада на град. У данашњем случају, носи га преко Кључа до планине Баба, Заградаца и даље према Билећи.

Нико се ни из општине није оглашавао, од еколошког инпектора до начелника. Ваљда сви имају важнија посла, а пепео ће и тако прекрити земљу и гору и пасти у заборав. Важно је да термоелектрана ради.

Они који је воде обраћају се саопштењима. Хвале се резултатима и погонском спремношћу. На питања не одговарају.

Радници у производњи тврде да је она данима испод 200МW, далеко испод пројектоване, али и испод рентабилности.

Из термоелектране се љуте на ове из рудника што им уместо угља шаљу “блато”.

Опет, ови у руднику се суочавају са огромном неисправношћу, недостатком радника, лошом атмосфером и општим јавашлуком. Термоелектрану снабдевају углавном угљем из „повлатне зоне“ који је промењивог квалитета, са великим уделом силиката и нечистоћа. Његова калорична моћ је мала, а количина пепела при сагоревању толика да су филтери беспомоћни.

Зато се, да би ТЕ радила, пепео шаље у небо.

Од 2014. се најављују постројења за пречишћавање угља, али до данас на томе ништа конкретно није урађено.

Грађани очекују вишу силу или барем одговорне да реше проблем. Одговорни, да ли због главе у облацима или пепелу, проблем и не виде. За сада је само ветар на њиховој страни. Својом снагом загађење носи ка Билећи.

Миланка Ковачевић / Директ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар