КНЕЗ МИХАИЛОВА У ЗНАКУ ХЕРЦЕГОВИНЕ: Отворена изложба „Требињска савремена умјетничка сцена“

  • Културни центар Београда и Културни центар Требиња потписали протокол о сарадњи након чега је у галерији Poodroom отворена изложба  Требињска савремена умјетничка сцена  на којој су приказани радови осам умјетника из најјужнијег града Српске 

    12

    Дејан Бодирога, Миљан Вуковић. Нада Арнаут и Ратко Вучинић

Културни центар Београда и Културни центар Требиња потписали су уговор о сарадњи, а као плод вишегодишњег заједничког дјеловања вечерас је у галерији Podroom  у Кнез Михајловој улици представљена требињска савремена сцена.

06

САРАДЊА СА ТРЕБИЊЕМ ТЕК ПОЧЕЛА: Зорана Ђаковић Минити, координаторка програма галерије Podroom

По ријечима Зоране Ђаковић Минити, координаторке програма галерије Podroom најзаслужнији за ову сарадњу је Игор Бошњак,  један од излагача.
Први контакти остварени су у Требињу на манифестацији “Бијенале нама треба”. Ово је тек почетак сарадње и прилика да се Београд први пут упозна са савременом сценом Требиња. Споразум који смо потписали отвара перспективе у којима нећемо само размјењивати изложбе већ ћемо настојати да ту сарадњу проширимо на филмски и видео програм, публикације и оне дјелатности у којима ћемо моћи да реализујемо заједничке активности.

05

НАТПИС ОКК ИМА ПОСЕБНУ СИМБОЛИКУ: Дејан Бодирога, директор Културног центра Требиња

Потписаним протоколом задовољан је и Дејан Бодирога, директор Културног центра Требиње:
Сам папир не би много значио да не постоји жеља људи из Београда и нас из Требиња да се реализује већи број пројеката. План је да већ у мају у Требињу буде отворена изложба на којој ће бити представљена београдска савремена сцена. Дугујемо захвалност нашој Академији ликовне умјетности јер је најзаслужнија што је дошло до ове сарадње.  

18
Бодирога је потврдио да ће требињски умјетници ову изложбу, која је у стручној јавности постала препознатљива, након Београда представити и у другим регионалним културним центрима.

20

ИЗЛОЖБА – ПРЕСЈЕК СВИХ НАШИХ РАЗЛИЧИТОСТИ: Игор Бошњак

Игор Бошњак је добро познат београдским умјетничким круговима.
– Почетна идеја настанка ове изложбе појавила се да кроз квалитет који постоји објединимо све наше различитости.    

16

Публици се представио са два видео рада.
– У једном раду предочио сам проблем празног простора као социолошко друштвени феномен, док “Трансформерси” дају мало другачији поглед на историјску димензију споменика палим борцима на Сутјеци.
Своје радове описао је као оптимистичне и хумористичне, мада “свако има слободу да их и другачије тумачи”.

09

Одраз умјетнице у сопственом дјелу: Нада Арнаут

Београдска и требињска савремена сцена потпуно су неупоредиве, што је сасвим природно, ако се има у виду огромна разлика у броју становника. Ипак, имамо своју публику, па и традицију, јер ликовна академија постоји двадесетак година – прокоментарисао је Бошњак за Слободну Херцеговину,  напомињући да се у задње вријеме у Требињу одваја више новца за културу, па су и резултати видљивији.

14

– Проблем бављења визуелном умјетности у цијелом региону је исти. Не постоји арт тржиште, као ни маркетинг, па је са материјалне стране јако тешко. Ипак, остаје лична сатисфакција која умјетнику доноси задовољство, јер мало је људи који имају прилику да раде оно што заиста и воле  – закључио је Бошњак.

04

Миљан Вуковић: Слику уобличим тек у завршној фази да буде ликовно читљива

Један од излагача на овој изложби био је и Миљан Вуковић, умјетнички директор Културног центра у Требињу.  Он је нагласио да су изложени радови наставак традиције информела (умјетност без форме) који је био актуелан  50-их и 60- их година прошлог вијека.

24

Ово је циклус који постоји већ дуже времена под називом “Сликарство унутрашње нужности”. Ради се о испитивању духовног садржаја који је често изненађење и за мене самог.  Могли би то дефинисати и као врсту енергетских записа која сама бира боју и материјале. На радовима ћете примјетити пластику,  тоалет папир и разне друге материјала који су се затекли у атељеу у тренутку стварања.

02
Изложбом је био задовољан и професор Ратко Вучинић.
– Београд је био центар и у оној већој Југославији и веома је важно показати радове тамо гдје је понуда велика, а вечерас се само у Кнез Михајловој отвара још пет изложби.

22

Дејан Бодирога са члановима Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду: Жарко Ратковић , Стево Вуканић, Обрад Ћук и Неђо Максимовић

Задовољна је била и београдска публика, а подршку су дали и чланови удружења Требињаца “Јован Дучић” из Београда.
– И ово вече је потврдило да је Требиње, не само због Дучића, град културе. Посебно је задовољство дочекати наше умјетнике у престижним београдским здањима, а на овој изложби заиста се има шта видјети, рекао је Жарко Ј. Ратковић, предсједник Удружења Требињаца “Јован Дучић” у Београду.

10
Одушевљење није крио ни умјетнички фотограф Иван Грлић.
– Видљива је генерацијска различитост аутора. Веома ми се допао видео рад Игора Бошњака, диптих графика Таиде Јашаревић, као и радови Миљана Вуковића.

17 19
На изложби су представљени радови Анке Гардашевић, Игора Бошњака, Миљана Вуковића, Марка Мусовића, Наде Арнаут, Ратка Вучинића, Сретена Милатовића и Таиде Јашаревић.

25
Изложба ће бити отворена до 5. марта 2016. године. Радно вријеме галерије Podroom је од 12 до 20 часова.

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина
Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. kedem isabel Reply

    Мој бивши муж и ја смо раскинули пре годину и два месеца, а ја сам била у шестом месецу трудноће. Обоје се волимо и то је био шок за мене и заиста ми је сломило срце. Покушао сам да га позовем и обе линије су биле прекинуте. Покушао сам да дођем до њега на друштвеним мрежама, али ме је склонио са њих. Покушао сам да дођем до његових родитеља и они су ми рекли да је њихов син рекао да ме не воли и да не жели да ме види и да не знају шта није у реду. Плакала сам и плакала сваки дан јер сам га много волела. Док се нисам породила и беба није имала годину дана, нисам могла да вратим своју љубав. Опет сам био збуњен. Не знам шта да радим, а остала сам и без посла и немам новца да се бринем о беби. Била сам несрећна у животу па сам плакала сестри и рекла јој свој проблем и рекла да зна за моћну чаролију која је бачена др апатом која јој помаже када није могла да затрудни. Контактирала сам га путем е-поште и он је рекао да ће ми помоћи и рекао ми је да је жена ставила чини на мог мужа и рекла да ће ми помоћи да разбијем чини тако да ће ми се муж заувек вратити и да ће бити мој. За мене је било велико изненађење што се догодило све што је рекао. Муж ми се одмах вратио и рекао ми да му опростим. Хвала вам пуно овом моћном и искреном чаролију. Молим се да ће дуго живети и радити више од свог дивног дела. Ако имате проблем који вас мучи у животу, обратите се овом моћном играчу чаролија! Он ти може помоћи. Неће вас изневерити, можете га контактирати путем гмаил адресе: драпата4@гмаил.цом или преко његовог вибера/вхатсапп-а:(+447307347648)

Оставите коментар