Патријарх Порфирије – наш отац и учитељ

  • Мало је духовника који су око себе окупљали толико верних као што је то чинио наш патријарх још док је био викарни епископ јегарски.

Био је омиљен међу студентима, где год да је у Београду држао предавање ишли смо да га слушамо остављајући све обавезе, учење, тренинге и договорене састанке са девојкама.
У његовом присном и топлом опхођењу осећали смо радост и снагу оца, брата и друга. Када нам је постао професор бројали смо дане до његовог следећег предавања. Пун амфитеатар, укључујући и галерију, био је сигуран знак да ће ускоро почети Пастирско богословље или Новозаветна егзегеза – предмети које нам је предавао.
Препричавали смо једни другима његове поуке и одлазили у његов кабинет да питамо за савет и мишљење. Факултетом је кружила прича да је у манастиру Ковиљ погледом истерао демона из једног поседнутог младића. Сећам се како се та гласина шапатом ширила нашим интернатом, као некаква тајна.
Тешко је описати достојанство са којим је у суботу стао пред нашу браћу у Црној Гори. Дочекан као отац и учитељ, тако им је и говорио. У свечаној тишини хиљада душа одржао је величанствени говор о љубави, позивајући у свој загрљај све који живе под небом Црне Горе. Рекао је да воли све људе и све народе. А следећег јутра је пошао да испуни свештену дужност према свом народу као несаломиво одлучни суверен: да у Цетињу, а не негде другде, устоличи митрополита црногорско-приморског у древни светосавски трон. Летилицом до манастира, као Мојсије кроз Црвено море, као Илија на небу у ватреним кочијама. Беспрекоран да му се ништа не може замерити, остварио је наш сан и донео нам победу.
Драга Светости и оче, не знам да ли си погледом истерао демона из поседнутог младића, али сви смо видели како си јуче истерао грозног демона из Цетиња и натерао га да у поразу и немоћи, урла, јауче и вришти. Хвала ти на победи за коју су јуче тукли сви дамари српства. Када те следећи пут сретнем нећу ти целивати руку, него ћу се сагнути до земље и пољубити тло по којем ходаш.
Владимир Потерјахин
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар