Кривокапић тврди да је био уцијењен да потпише Темељни уговор са СПЦ

  • Премијер Здравко Кривокапић тврди да је телефонским позивима из Београда и ДФ-а био уцијењен да ако не дође у Патријаршију и не потпише Темељни уговор са СПЦ, владика Јоаникија неће бити изабран за митрополита црногорско-приморског.

 

По ко зна који пут описујући свој долазак у Патријаршију, 27. марта, током засједања Сабора СПЦ, упитан да коментарише оштре критике што тада није дошло до потписивања Темељног уговора, Кривокапић каже да је то “зато што је неко нешто очекивао, а није добио то што очекује“.

Премијер је поновио и тврдњу да је имао информације из више извора да неко жели да га представи као издајника Цркве

“Тада сам схватио да ми се нешто спрема. Међутим, кључни тренутак је био у сриједу кад сам добио позив од једног лидера Демократског фронта који ми је рекао да неће бити изабран митрополит и да ћу ја бити кривац за све. Одговорио сам да ја знам шта је истина и да би истрошени политичари и наручени аналитичари требало добро да размисле јесу ли ставили прст у Божји сасуд”, навео је Кривокапић у опширном интервјуу за српски портал Нова.

Каже и да је нешто касније добио још један позив, не прецизирајући од кога, у којем му је поновљено исто што му је рекао и поменути лидер ДФ-а. Н

На констатацију Нове да је позадина те његове посјете Београду дуго тумачена као покушај државног удара из Београда, Кривокапић каже да у тим тренуцима о томе није размишљао, али да информације које је добио, неколико дана послије тога, су га, каже, “као човјека и премијера забринуле”.

Упитан да ли је о доласку те вечери у Београд обавијестио предсједника Александра Вучића и да ли уопште разговара с њим, црногорски премијер је одговорио одречно и додао да се с са српским предсједником посљедњи пут чуо у јуну, током боравка у Бриселу, те да су, како каже, тада разматрали да ли постоји могућност за њихов евентуални сусрет.

Тањуг

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар