Први пут са Русима: У Требињу обиљежен Дан побједе

  • Са споменика борцима НОР-а данас се први пут зачуло и „Христос воскресе“ и „Вјечнаја памјат“ – од оца Романа, свештеника Руске православне цркве при цркви вороњешког универзитета, а хор из овог руског града Требињце је поздравио пјесмама „Тамо далеко“ и „Каћуша“…

dan-pobjede2

Поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом, делегације Града Требиња, требињског СУБНОР-а, те руског конзулата у БиХ, професора и студената Пољопривредног универзитета у Вороњежу положили су данас цвијеће на споменик Борцима палим у борби против фашизма 1941-1945 у градском парку.
Упућујући посебан поздрав делегацији из Русије, која је на иницијативу Руског културног центра у Требиње дошла да заједно са братским народом обиљежи Дан побједе, градоначелник Требиња Славко Вучуревић рекао је да су руски народ и држава свијетли примјер како се треба односити према жртвама борбе за слободу, а што би и наш и други народи требало да слиједе.

„Порука са овог мјеста је да сви желимо бољу будућност по мјери човјека. Нажалост, ми се по многим питањима у нашој држави не слажемо, али сам сигуран да се овдје данас сви слажемо у једном – они који су дали живот за слободу ове земље и народа заслужују помен и посебан пијетет“, рекао је Вучуревић.
Славко Шањевић, предсједник Градске организације СУБНОР-а Требиње, подсјетио је да је српском народу на понос што је у сваком рату био на страни побједника, иако су те побједе и слобода редовно плаћани великим жртвама.

„Овдје леже кости 1.693 борца и жртве фашизма, а кад се овом броју додају 594 борца и жртве на срушеном споменику у Завали и преко хиљаду у јами на Ржаном Долу – тај број сврстава Требиње међу крајеве са највише жртава у Републици Српској, након Поткозарја и Подгрмеча. Овај број жртава заслужује пажњу свих генерација и за сва времена“, рекао је Шањевић.
Конзул Руске Федерације у БиХ Олисја Шербова истакла је да се „данас сјећамо наших очева и дједова који су пали у великим биткама против фашизма“, пожељевши Требињцима „да заувијек имају мирно небо над главом“.
Проректор за друштвени рад Пољопривредног универзитета у Вороњежу Марина Шахова поручила је „да je данас велики дан јер два братска народа, једним срцем и једном душом, празнују велики заједнички празник – Дан побједе“.
Са споменика борцима НОР-а данас се први пут зачуло и „Христос воскресе“ и „Вјечнаја памјат“ – од оца Романа, свештеника Руске православне цркве при цркви вороњешког универзитета, а ансамбл народних пјесама и игара ове установе Требињце је поздравио пјесмама „Тамо далеко“ и „Каћуша“.
dan pobjede2
Делегација из Русије претходно је посјетила Градску управу и разговарала са градоначелником Вучуревићем и сарадницима.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар