У Требињу још 12,5 км2 под минама

  •  У свијету се данас обиљежава Међународни дан борбе против мина, а Босна и Херцеговина спада у ред земаља са највећим степеном загађења минама.

mine
„Тренутна сумњива површина под минама у БиХ износи око 1.176 км2, што је око 2,3 одсто укупне територије БиХ“, потврдила је Светлана Лулеџија, портпарол Центра за уклањане мина у БИХ.
Она истиче да је добар дио источне Херцеговине деминиран, и то 7,5 квадратних километара површине.
„До сада су кроз пројекте деминирања од мина очишћени дијелови Берковића, Љубиња, Гацка, Невесиња и источног Мостара. Још 25,5 км2 је сумњиво, тако да ће у овој години кроз нове пројекте бити настављено чишћење заосталих мина из протеклог рата на подручју Берковића, Љубиња и Требиња“, наводи Лулеџија, додајући да су површине за које се сумња да су миниране на прописан начин обиљежене и процес деминирања се очекује у наредном периоду.
У Требињу још увијек од мина није очишћено око 12,5 километара квадратних.
„Најугроженија подручја на територији града Требиње су према Дубровнику, на мјестима гдје је била линија разграничења у посљедњем рату, а то су Пољице-Петрово поље, Церовац, Кликовићи, Хум, Јасеница и Рапти-Бобани“, потврдила је она.
Подаци Центра за уклањане мина у БиХ на основу опште процјене из 2012. године указују на то да у БиХ још око 540 хиљада људи живи под утицајем мина или неексплодираних убојитих средстава, што износи око 15% укупног становништва БИХ.
Од мина су до сада страдале 1.762 особе, од чега 603 смртно, међу којима је 240 лица из РС.

Извор: Радио Требиње / М.Б.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар