У Лазаревцу представљена мултимедијална изложба „Лука Ћеловић Требињац – остварење српског сна“

Удружење Требињаца “Јован Дучић` у Београда у сарадњи са Универзитетском библиотеком “Светозар Марковић” и компанијом “Београд на води” организовали су у Лазаревцу, у изложбеном простору библиотеке “Димитрије Туцовић”, изложбу о животу и делу Луке Ћеловића Требињца.

Мултимедијална поставка носи назив “Лука Ћеловић Требињац – остварење српског сна”.
Изложбени експонати, документа, фотографије и новински чланци говоре о Луки као највећем српском добротвору и најзнајчанијем задужбинару Универзитета у Београду.


Говорећи на отварању изложбе председник удружења Требињаца, Жарко Ј. Ратковић, подсетио је присутне Лазаревчане да је Лука цео свој живот вредно радио и стварао, како би могао да побољша живот целокупном друштву, поготово младим људима жељних науке. Врхунац овог опредељења дошао је пред крај његовог живота, када је целокупну своју имовину, једну од највећих у тадашњем Београду, поклонио Универзитету у Београду. Лука Ћеловић Требињац је веровао да само друштво засновано на знању може бити успешно друштво, нагласио је Ратковић.

У име Универзитетске библиоте, која чува књиге које је поседовао Лука, присутнима се обратио заменик управника др Адам Софронијевић а у име домаћина Јасмина Иванковић, директор библиотеке “Димитрије Туцовић”.

Као и на многим претходним, сличним, манифестацијама представници удружења Требињаца поклонили су библиотеци”Димитрије Туцовић” неколико књига, у свом издању, чији су наслови код присутних изазвали велику пажњу и жељу за новим сазнањима о темама из херцеговачке историје и делима једног од најпознатијих Требињаца, Јована Дучића.

Припремио: Миливоје Мишо Рупић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. лаку ноћ, памети Reply

    Претерано је обичне паное са сликама исечака из старих новина и докумената звати – мултимедијалном изложбом.
    Тако је било и у Београду. Дођете и разочарате се. Али, неко је вероватно на тако јаку реч мазнуо добре паре.

  2. Pingback: У Лазаревцу представљена мултимедијална изложба „Лука Ћеловић Требињац – остварење српског сна“

Оставите коментар