У Горњем Милановцу представљена изложба „Јован Дучић у дипломатији“

  • У Галерији Музеја рудничко-таковског краја, у Горњем Милановцу, побратимском граду Требиња,  у организацији Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду, отворена је изложба „Јован Дучић у дипломатији“.

 

Изложба обухвата 150 изабраних фотографија и докумената из Архива Југославије, из периода рада великог песника као дипломате, у осам европских и једном афричком граду. Путем изложбених експоната грађани Горњег Милановца имају могућност да се упознају са дипломатском каријером Јована Дучића, коју је градио од звања писара, секретара, саветника, генералног конзула, отправника послова, изванредног посланика и опуномоћеног министра, све до амбасадора, првог са таквим звањем у Краљевини Југославији.

Уз присуство бројних грађана Горњег Милановца, председника Општине Горњег Милановца Дејана Ковачевића, заменика председника Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду Рада С. Петровића, на отварању изложбе говорили су директор Музеја Александар Марушић, секретар Удружења Требињаца Миливоје Мишо Рупић и аутор изложбе Миладин Милошевић.

Миливоје Мишо Рупић је у име Удружења поклонио Библиотеци Браћа Настасијевић у Горњем Милановцу и Библиотеци Музеја рудничко-таковског краја неколико књига: Јован Дучић Анексија Босне и Херцеговине и српско питање, Миладин Милошевић Дипломатски списи Јована Дучића и др Владимир Ћоровић Лука Вукаловић и Херцеговачки устанци 1852-1862, писану 1923. године, које је штампало Удружење Требињаца.

На изложби су присутни грађани Горњег Милановца имали прилику да се упознају  са пропагандним материјалом Туристичке организације Града Требиња, што је изазвало велику заинтересованост и могућност да се боље упознају с оним што Град Требиње нуди у свери туризма.

 

Припремио Миливоје Мишо Рупић

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар