У ДУХУ ТРАДИЦИЈЕ: Одржани 15. Митровдански сусрети у Сечњу (ФОТО)

  • Храмовна слава је повод за Митровданске сусрете у Сечњу који се по 15. пут одржавају и окупљају људе свих генерација.

На сам дан празника, у храму Светог Димитрија, који је освештан прије 24 године, славску литургију је служио мјесни парох Иван Мучалов, а кумство је од Удружења жена „Наш осмех“ преузела породица Мијат.


Централни догађај била је приредба „У духу традиције“ коју је водио Миленко Кришан. У програму су учествовали: ГКУД „Владимир Гаћиновић“ из Билеће, млађи и старији ансамбл КУД-а „Владо Томановић“ из Сечња, изворна пјевачка група „Ерцеговина“ из Сечња, првакиња београдског Народног позоришта Љиљана Благојевић, професор музике Милош Радовић и истакнути глумац Лепомир Ивковић“.

Све присутне поздравио је предсједник општине Сечањ Предраг Рађеновић, а посебно се осврнуо на Билећане чији је потомак био његов претходник Предраг Милошевић Караси.

– Боравећи у Билећи осјетио сам искрену срдачност и гостољубивост. Билећани су у Сечњу увијек своји на своме. Да би дошли до јединства, морамо истрајати у мостовима који повезују два завичаја – поручио је Рађеновић.

Бранко Алексић потредсједник СО Билећа се захвалио на домаћинском дочеку и добродошлици.
– Први пут сам у Сечњу о коме сам толико лијепог слушао од мојих Билећана у шта сам се и лично увјерио. Даће Бог да се ова традиција никада не прекине – рекао је Алексић.

Због богатог програма и великог броја истакнутих учесника Митровдански сусрети се већ дуги низ година налазе у календару културних манифестација Србије.
– „Банат и Херцеговина“ је неминовна тема свих Сусрета; она старије носталгично подсјећа на вријеме колонизације и њихове младости, а младима указује на коријене и почетак изградње данашњег Сечња. Као организатори нисмо се ограничили само на херцеговачку традицију, већ редовно настојимо да и кроз програм изразимо карактер шаролике средине у којој живимо – рекла је Бранислава Рудан директорка Омладинског културног центра и организаторка Митровданских сусрета.

Поред локалног становништва на овај догађај пристигли су гости из руског града Азова, гости из Билеће као и велики број посјетилаца из Београда, Новог Сада, Зрењанина, Клека, као и из других мјеста општине Сечањ.

У склопу свечаности у Дому културе најприје је је изведена представа за дјецу Љепотица и звер, а у вечерњем термину комедија Пази с киме спаваш.


.Презентовано је и културно -историјско насљеђе Старе Херцеговине које је било посвећено животу и дјелу Владимира Гаћиновића.
О српском књижевнику који је бои духовни зачетник Младе Босне говорио говорио је Небојша Роган, предсједник КУД-а који са поносом носи назив славног херцеговачког слободара.
Културно-умјетничко друштво Владимир Гаћиновић основано је у Билећи 1935. године и постојало је до 1990, када је рад друштва прекинут због рата. Прије десет година рад КУД-а је обновљен и сваке године имају све већи број активности.


– Учествовали смо на Охридском фестивалу, гостовали у Грчкој, али за нас нема већег и дражег гостовања од овога у Сечњу – рекао је Роган.

У вијећници СО Сечањ одржана је скупштина Завичајног клуба Сечањаца на којој је за предсједника оново изабран мр Милан Радовановић. Потпредсједници су др Драгиша Слијепчевић и Новчић, а секретар Бранислава Рудан.

Промовисана је и књига Кружок на златни погон Слободана Мандић о којој су говорили: Зоран Славић, Душко Милићев, Данијела Алексић, ученици СШ Вук Караџић Сечањ и аутор.
Ова књига интимна је исповијест, али и колективна прича о судбини Сарче (Сутјеске). Она прати њену вријеме уједињења Румунске и Немачке Сарче, долазак колониста, али и смјело искорачује у контекс савремености, рефлектујући сваки од ових аспеката на сложену „галерију“ јунака.

Ову манифестацију припрема Oбразовно-културни центар Сечањ уз подршку локалне самоуправе.

Директорка Центра Бранислава Рудан сумирајући утиске по завршетку програма је истакла да Митровдански сусрети јачају братске односе Сечња и Билеће.
Она је истакла да поред ове, мешу значајнијим активностима Центра је и Светосавска академија када општина награђује најбоље студенте.
У Сечњу се више од 20 година одржава и Покрајинска смотра рецитатора, која траје три дана, поносни смо и на Тамишки дани. Поред богатог културног и забавног програма специфичност је такмичење у кувању рибљих чорби, као и рукометни турниру који је посвећен покојном предсједнику наше општине Предрагу Милошевићу Карасију.

Драгана Бокун /Српско коло 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар