ГУСЛАРСКО ВЕЧЕ У ГАЈДОБРИ: Основано друштво у част и славу херцеговачког војводе Луке Вукаловића (ФОТО)

  • У ловачком дому у Гајдобри 20. фебруара 2020. године  уприличено је  гусларско вече.

 

Ово је била првa активност  новоформираног гусларског друштва „Војвода Лука Вукаловић“ чији је председник Немања Ковач.

Скуп је свесрдно подржала Мјесна заједница Гајдобра на челу са Ристом Дангубићем.

ДР ЈОВО РАДОШ: 29. НОВЕМБАР – ПРАЗНИК СРПСКИХ ГУСЛАРА 

Окупљене је у име домаћина  поздравио један од легендарних Гајдобрана  проф. др Јово Радош, иначе актуелни предсједник Савеза гуслара Србије.
–  Овако су се  наши стари се окупљали око огњишта, на сијелима, славама и другим пригодама, и увек су ту биле присутне гусле јаворове. О томе сведочи песник Алекса Шантић у својој можда најлепшој песми „Претпразничко вече“  И ми који смо из Гајдобре памтимо да је готово свака кућа у селу имала гусле, да се ишло на сијела која су трајала до касних ноћних сата где се играло, пјевало, причале се приче, пјевала ганга и слушале гусле и онда је наступило једно вријеме где се чинило да су гуслама одбројани дани.
Гусле су све мање биле у употреби, а све више су повлачене у етнографске збирке и музеје старина. Међутим, на срећу гусле су спашавала гусларска друштва којих и данас има активних у Србији око 35, у Републици Српској 18 и у српској  Црној Гори кровно друштво „Душаново Царство“ окупља 17 друштава. Постоје и два гусларска друштва у Канади, један у Чикагу – рекао је Радош.
Он је истакао да Срби славе као један од највећих празника 29.новембар 2018 године када је УНЕСКО на својој 13. седници која је одржана на Маурицијусу убележио певање уз гусле на Унескову листу нематеријалне културне баштине.

ОТАЦ АЛЕКСАНДАР: ГУСЛЕ ЋЕ БИТИ ТАМО ГДЈЕ ЗАСЛУЖУЈУ ОНДА КАД ПРИОНУ ЗА СРЦЕ СВАКОГ СРБИНА 

 Скуп је благословио мјесни свештеник Александар Брашанац.

– Нема смисла живота у неком новом насталном поретку у коме се Бог, црква, гусле, традиција, култура изостављају. Наша жива душа пулсира и тражи заједништво и саборност. Док гусле не устану, васкрсну и не приону за срце сваког човека не можемо рећи да су оно што би требало да се подразумјева да јесу – поручио је отац Александар.

ДАНГУБИЋ: ЧУВАМО ТРАДИЦИЈУ СРПСКЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ 

Госте је поздравио Ристо Дангубић, предсједник МЗ Гајдобра описујући ово мјесто које је окренуто традицији и српској Херцеговини.
– Поносни смо што можемо да кажемо да у Гајдобри данас не ради само онај ко неће. У мјесту које има 2.500 становника, имамо 1.200 запослених са трендом да се тај број у будућности повећава – рекао је Дангубић, који је и као привредник покровитељ свих важнијих манифестација у Гајдобри.
Утисак је да се нигдје као у Гајдобри толико не поштује лик и дјело Луке Вукаловића. Приликом прославе крсне славе Светог Петра и Павла 2015. године, на централном тргу у Гајдобри, откривен је импресиван споменик посвећен „херцеговачком Карађорђу“, на чијем постољу су уклесани Шантићеви и Дучићеви стихови. Од тог дана и трг у Гајдобри носи име Луке Вукаловића.
На тргу који је тематски осмишљен, поред велелепне статуе је и фонтана која представља брод којим је Лука отишао у Руси у нади да ће се вратити међу своје Херцеговце и довршити борбу за слободу против отоманске немани. Вукаловић није дочекао херцеговачку побједу над Турцима, али никад није изашао из срца Херцеговаца.  Споменик је рад гласовитог вајара Ђорђа Лазића Ћапше, а захваљујући Гајдобранима исте године идентичан споменик изливен је и постављен на Вукаловићевим родним Зупцима, а потом и у Требињу. 

Прочитајте још: 
Васкрсли слободарски дух Луке Вукаловића у Гајдобри!

ЛИНТА: ГУСЛЕ СУ, КАО И НАШ НАРОД, ПРЕД СТАЛНИМ ИСКУШЕЊИМА

Први пут као гост у Гајдобри боравио је Миодраг Линта, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону. Он се посебно на позиву захвалио проф др Јову Радошу.
–  У најтежим временима гусле су храбриле Србина да опстане, да не поклекне, да се не преда. Због тога су сви окупатори забрањивали гусле јер су уочавали који је њихов значај гусала за српски народ који је готово стално  био пред искушењима и у тешкој борби за слободу. Ни данас на жалост ситуација није боља. Сви добро видимо како су и спољни и унутрашњи непријатељи се удружили против нашег народа. Али истовремено пратимо величанствену борбу српског народа у Црној Гори да сачува своје светиње. Та је борба тешка, али сам сигуран да ће српски народ да побједи у тој борби, јер је показао чврсту вјеру и јединство- рекао је Линта. Он је  је истакао да се задњих деценија жели прекројити историја по којој се српски народ представља као агресорски.
–  Није довољно што ми знамо шта је права истина, ми морамо да се боримо да та истина буде препозната у међународним оквирима. И тамо постоје институције и угледни појединци, и медији који су спремни да чују и другу страну. Зато је важно да заједно наше двије спрске државе упознају свијет и међународну заједницу, да тражимо савезнике, да кажемо да је српски народ ’90-их година водио одбрамбени рат, да је нападнут и од стране усташког режима Фрање Туђмана, и од стране исламског режима Алије Изетбеговића, и од стране терориста предвођених ОВК и да у тој борби, на жалост, нисмо имали подршку. Не смијемо одустати од борбе за истину, али истовремено не смијемо одустати од борбе да стално јачамо српско културно и духовно јединство српскога народа. Морамо  стално да афирмишемо српски језик, ћирилицу, да славимо нашу славу, да никад не заборавимо наше страдале сународнике, да негујемо културу сјећања на наше страдале Србе и у Првом свјетском рату и у Другом свјетском рату и ’90-их година прошлога вијека, да поштујемо нашу СПЦ, да исповједамо нашу православну вјеру – закључио је Линта.

Вељко Ђурановић

Срђан Авдаловић

У програму који је услиједио присутни су у позоришној тишини слушали вишеструког гусларског шампиона Вељка Ђурановића, актуелног првака Србије Срђана Авдаловића, као и сјајне мајсторе на струнама Пера Вујовића и Божидара Миљанића.

Здравичар Божо Миљанић

Перо Вујовић

 

Лазар Комад

Домаће гусларско друштво „Лука Вукаловић“ репрезентовао је гуслар Лазар Комад.
Гусларска легенда професор Славко Алексић дао је посебан печат овој вечери.
Веома надахнут, осим сјајног наступа, на одушевљење присутних испричао је бројне анегдоте  и народне приче.
Међу гостима су били  председник Општине Бачка Паланка Бранислав Шушница са сарадницима,  професор доктор емеритус Славко Гордић, потпредседник Савеза гуслара Србије Слободан Бобан Драшковић, истакнути привредник и доброчинитељ Радиша Томашевић, Васо Крчмар, Миодраг Бјелица, Милош Мацут и многи други.

Овакав догађај није могао проћи без  Анђе Г. Шушић која је прије неколико мјесеци, након петогодишњег, обимног и озбиљног, истраживачког рада и стварања, публиковала монографија Гајдобра – наслеђе и савременост. 

Промоција ове монографије заказана је за 25. фебруара 2020. године у 18 часова у Градској Библиотеци у Бачкој Паланци. Монографија ће бити промовисана и у Херцеговини и то 28. фебруара у Требињу, а 29. фебруара у Билећи.
Трифко Ћоровић
Фото: Миле Шапић 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: ГУСЛАРСКО ВЕЧЕ У ГАЈДОБРИ: Основано друштво у част и славу херцеговачког војводе Луке Вукаловића

Оставите коментар