Попово поље: У јеку берба грожђа и јабука (ВИДЕО)

  • У Поповом пољу увелико је у јеку берба грожђа и јабука. Овогодишњи повољни временски услови довели су да је квалитет воћа изузетан, тако да је и ове године пласман загарантован.

berba
У току је берба вранца, који има изузетно висок сладор и квалитет зрна, тако да се овај производ Поповог поља не задржава. Kако кажу агрономи, због велике потражење грожђа, већ за идућу сезону мораће проширити винограде.
“ У наредном периоду приводимо сезону бербе крају, послије тога слиједе активности за паковање, а ту су и припремни радови за наредну сезону који подразумијевају подизање нових засада. У протеклих пар година наша динамика је била да проширимо засаде за око 30 хектара нових, прије свега јабуке, али ту смо ушли у пројекте винских и стоних сорти, а ту је диња и лубеница“ рекао је Драгиша Башић, руководилац воћарске производње из Поповог поља.
Активности у винограду су увелико у току. Kупци су изузетно задовољни квалитетом, пошто годинама сарађују са овом фирмом, а задовољни су и запослени, јер квалитет условљава продају, па тако могу рачунати да су им примања редовна.
„Радим на овим плантажама већ пуних три мјесеца, јако сам заовољан послом, посао није тежак . Kвалитет грожђа је одличан, можете и сами да се увјерите. То је сорта вранац која ове године даје добре приносе, а купци долазе са свих страна“ објаснио је Ђорђе Kрунић, берач из Фоче.
У прилог доброј виноградарској години говори и принос по хектару који је између осам и десет тона. Тренутни сладор грожђа је између 19 и 20 по бабелу, али како је највљено сунчано и веома толо вријеме у наредном периоду, доћи ће и до повећања сладора.
„До сада смо обрали шардоне, дио мерлоа и сад половуну вранца. Очекује нас берба жилавке, мерлоа и кабернеа“ потврдио нам је Раденко Илић, управник плантаже у Дубљанима.
А да би производ био препознатљив на тржишту, веома је битна препознатљива амбалажа. Овдје су јабуку брендирали под називом „Волим воће“. Али са одређеним амбалажама излазе у сусрет купцима.
“ Овдје пакујемо јабуку која долази директно из поља, или је смјештамо у хладњачу или директно иде на паковање. Пакујемо у амбалажу зависно шта наши купци користе или захтјевају и траже. Запослено је петнаестак радника, све радимо по свјетским и европским стандардима, по Глобал гапу“ објаснила нам је Велиборка Вукоје руководилац пакирнице.

Јабуке највећим дјелом извозе.
Апсолутни хит ове године је била лубеница, гдје су испробали већи број сјемена, а оне које су се успјешно показале за наше услове без проблема су пласирали како у Требињу, а посбено угоститељима. Њена жута кора и у зависности, жуто или црвено месо били су изуетни украсни детаљи трпеза најјачих хотела у регији

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар