ГОЈКО ПЕРОВИЋ: ЦРКВА СПРЕМНА ДА УСТУПИ ЗГРАДЕ И УСТАНОВЕ ЗА ОБОЉЕЛЕ ОД КОРОНАВИРУСА

  • Црква стоји на располагању држави са свим својим капацитетима, спремна је да уступи своје зграде и установе, ако је потребно правити стационаре, поручио је ректор Цетињске богословије Гојко Перовић.

„Има доста младих који се јављају како да помогну, наше народне кухиње раде. Спремни смо да ставимо на располагање своје зграде и установе, ако је потребно правити неке стационаре. Не дамо животе својих ближњих, сви ми вјерници имамо старије људе у породицама и понављам позив вјерницима да се држе свих упустава надлежних“, рекао је Перовић гостујући уживо у емисији Радио Светигоре која је на друштвеним мрежама, у оквиру интернет литије преношена на Фејсбук групи „Не дамо светиње“.

Он је поручио свима који се у овој ситуацији осјећају беспомоћно, несигурно да се обрате првом свештенку Митрополије црногоско-приморске (МЦП) од кога могу добити савјет, молитву и конкретну помоц́.

Гојко Перовић је поручио свима који се у овој ситуацији осјец́ају беспомоц́но, несигурно да се обрате првом свештенку Митрополије црногоско-приморске (МЦП) од кога могу добити савјет, молитву и конкретну помоц́.
„Настављамо да се молимо јер не можемо заборавити на душу у оваквим ситуацијама. Не треба паничити, паника је велики непријатељ, већ слушати савјете које саопштава Институт за јавно здравље“, казао је Перовиц́.

Казао је и да црква са Владом не може да се договори око Закона о слободи вјероисповијести, али да „кад дође стани-пани одлично се разумијемо“.
На питање како се организују богосложења у новонасталој ситуацији, Перовић је одговорио да не позивају људе да долазе ни да не долазе у цркву, али су направили динамику у потпуности са здравственим прописима.

Перовић је казао да су разговори експертских тимова Владе и Митрополије били продуктивни и „жали Боже што нијесу вођени раније, не бисмо имали ову тензију“.

„За пет минута правницима је било јасно о чему се ради и како би се могло нешто формулисати да уз Закон не стоје приђеви антиуставни и дискриминаторски“, казао је Перовиц́.
На питање хоће ли литије бити настављене, он је одговорио да се треба стрпити мјесец, два, што се тиче превеликих јавних окупљања.

„Молитва нека не престаје, наш црквени живот неометано тече, а наставак литија био послао негативну поруку“, рекао је Перовић.
Он је поручио да је СПЦ као канонска призната црква, довољно широк простор за све православне вјернике без обзира на њихов национални идентитет и политичко опредјељење.

Извор: Спутњик

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар