Требињском имаму смета градња Бегове куће на новој локацији!

  • Након што је херцеговачки бизнисмен Родољуб Драшковић најавио градњу, како је казао, нове Бегове куће (Ресулбеговића кућа) у оквиру пројекта „Сунчани град“ на Драженској гори, а према узору на ону која је некада постојала у Требињу, реаговао је требињски имам Хусеин еф. Хоџић.

5614dd4c-2454-454a-b3c9-1b630a0a0a64-lokacija-bekova-kuca

Еф. Хоџић је, коментаришући Драшковићеву идеју да гради Бегову кућу на новој локацији, рекао да свако може градити гдје хоће и шта хоће, али ствари треба назвати правим именом.

– Оно што бих ја рекао у име културног круга коме припадам као Бошњак јесте да је то покушај фалсифицирања. Бегова кућа на било којем другом мјесту, осим на оном на којем је некада била, за мене не постоји. На свом старом мјесту и према аутентичној изради каква је прије била, само то је Бегова кућа, а све друго је фалсификат – истакао је еф. Хоџић.

Иначе, кућа Ресулбеговића, подигнута на Бреговима уз десну обалу Требишњице, била је један од најзначајнијих споменика османске архитектуре и представљала је породичну кућу, љетниковац (лонџа) изграђен из два дијела: башкалук (намијењен за мушкарце) и харемлук (намијењен за жене).

Саградио је хаџи Омер-бег Ресулбеговић, Хасан-бегов син.

Чувају намјештај

Бегова кућа је крајем 1992. године запаљена и изгорјела је до темеља, а оно што се успјело спасити, дијелови намјештаја и остали сачувани фрагменти оријентално-исламске баштине, смјештени су у просторије Меџлиса Исламске заједнице Требиње, гдје се данас чувају, уз велико залагање и бригу еф. Хоџића.

 

Извор: Дневни аваз

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар