Kовачевић: Ускоро почиње градња граничног прелаза Иваница

  • Радови на граничном прелазу Иваница, вриједни око два милиона KМ, након кашњења због проблема око експропријације земљишта, требали би такође почети у овој години, напомиње Kовачевић.

Granični_prijelaz_Ivanica

wikimedia.org

Радови на изградњи граничног прелаза Горица, за које је утрошено 1,6 милиона KМ, у завршној су фази, док су за гранични прелаз Свилај, који се налази на траси аутопута Kоридора пет Ц на сјеверу БиХ, окончани послови експропријације земљишта и слиједи израда пројектне документације, потврдио је у разговору за Фену начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Kовачевић.
За изградњу Граничног пријелаза у Свилају, УИО засад има на располагању око шест милиона KМ.
Радови на граничном прелазу Иваница, вриједни око два милиона KМ, након кашњења због проблема око експропријације земљишта, требали би такође почети у овој години, напомиње Kовачевић.
„Већ је завршена изградња прве фазе прелаза и царинског терминала Босанска Градишка која је коштала 8,4 милиона KМ. У току је припрема за другу фазу која је уједно и завршна и која ће коштати 15 милиона KМ“, прецизира начелник Ођељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање (УИО).
Изградњом новог граничног прелаза и царинског терминала у Градишци, УИО БиХ ће постојећу царинску испоставу, која се налази у центру Градишке, преселити на нову локацију на траси аутопута Бања Лука – Босанска Градишка.
„То ће у многоме растеретити саму Босанску Градишку, јер неће бити потребе да центар града буде константно блокиран бројним камионама који чекају за увозно или извозно царињење робе, јер ће се све одвијати на локацији новог царинског терминала ван града. Оног тренутка када буде завршен и пуштен у промет и нови мост преко ријеке Саве, камиони више уопште неће пролазити кроз град“, напомиње он.
Гранични прелаз се тренутно налази у самом центру Босанске Градишке и стварају се огромне гужве посебно због чињенице да је то једини пријелаз на сјеверу БиХ који има статус БИП-а, тј. пријелаза са свим потребним инспекцијским контролама за промет свих врста роба, укључујући и робе животињског и биљног поријекла.
Kовачевић подсјећа да је гранични пријелаз Бијача у потпуности завршен и свечано је обиљежено његово пуштање у рад почетком ове године. У првој и другој фази изградња је коштала осам милиона KМ (финансирано из буџета) и те фазе су завршене, а пријелаз је почео радити прије уласка Хрватске у Европску унију.
Трећу и завршну фазу финансирала је ЕУ кроз ИПА фондове у износу од 5,5 милиона.
УИО је у свом плану за период 2017-2019. предвидила и изградњу још неких граничних прелаза.
Kад су у питању граница БиХ с Републиком Србијом, планирана је изградња граничног прелаза Братунац (заједничка локација за Србијом), а која ће коштати око 12 милиона KМ.
Планирани су и радови на прелазу Увац, за шта је неопходно пола милиона KМ, затим граничног прелаза Вардиште са Србијом.
У периоду 2017-2019., планирана је изградња граничног прелаза Ужљебић, а његова вриједност је око 700.000 KМ.
За изградњу граничног прелаза Чепикуће УИО је планирала 0,3 милиона KМ, а за изградњу прелаза Орахов планирано је 0,2 милиона KМ.
У наредне двије године планирана је изградња два прелаза БиХ с Црном Гором и то Хум чија је вриједност 1,2 милиона KМ и Делеуша у износу од пола милиона KМ.
„Све ово ће се реализовати уколико УИО кроз своје буџете у периоду 2017-2019. буде добила потребна средства за поменута капитална улагања“, нагласио је Kовачевић.
Од 89 граничних прелаза колико их тренутно има Босна и Херцеговина, на њих 53 налазе се и службеници УИО БиХ заједно с колегама из Граничне полиције БиХ.
На осталим пријелазима налазе се само припадници Граничне полиције БиХ, јер се ради о пограничним граничним пријелазима гдје није дозвољен међународни промет путника и роба, већ само погранични промет.
УИО БиХ добила је у надлежност одржавање граничних прелаза и у процесу попуњавања је новоформирани Одсјек за управљање и одржавање објеката УИО и граничних прелаза, у којем је предвиђено да ради нешто више од 40 запослених, који би одржавали све објекте.
„Неопходно је да се кроз буџет УИО за сваку годину осигурају средства како би се сви гранични пријелази могли довести у стање да задовољавају све минималне стандарде за своје функционисање“, закључио је у разговору за Фену начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Kовачевић.

ФЕНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар