Требињској ученици Слађани Ковач трећа награда на конкурсу Српске књижевне задруге

  • Ученица деветог разреда требињске ОШ „Јован Јовановић Змај“ Слађана Ковач освојила је треће мјесто на литерарном конкурсу „Бескрајно плаво Коло“ Српске књижевне задруге, који је организован у оквиру акције Повратак читању и ћирилици.

Слађана је написала литерарни рад о теми „Породица и породичне вредности“.

Трећа награда на овом угледном конкурсу велико је признање не само за Слађану и за њену професорку српског језика и књижевности Дарку Деретић, већ и за школу коју похађа.

На конкурс је било пријављено више од 220 ученика из 70 школа са подручја Србије, Републике Српске и Црне Горе, а био је расписан за основне и средње школе. За разлику од основаца, који су писали о теми „Породица и породичне вредности“, средњошколци су свој литерарни таленат могли да изразе кроз тему „Породица и савремени свет“.

Свечано уручење награда талентованим ученицима из региона одржано је јуче у просторијама Српске књижевне задруге у Београду, а награде им је уручио академик Матија Бећковић.

Ипак, Слађана и њена професорка нису присуствовале свечаности, јер није било подршке за њихов одлазак.

Ове године, заједно са Српском књижевном задругом, литерарни конкурс „Бескрајно плаво Коло“ организовале су и двије угледне установе ‒ Земунска гимназија и Српска гиманзија „Никола Тесла“ из Будимпеште. Конкурс је подржало и Министарство просвјете, науке и технолошког развоја Србије.

Српска књижевна задруга ове године обиљежава 130 година постојања и рада.

Јадран Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар