НАЈБОЉА МЕЂУ СРБИМА У РЕГИОНУ: Љубињки Ани Ћоровић уручена прва награда на Светосавском књижевном конкурсу

  • Ученица деветог разреда Основне школе „Свети Сава“ у Љубињу Ана Ћоровић освојила је прву награду, а ученик Гимназије „Филип Вишњић“ у Бијељини Војислав Дурмановић трећу награду на Светосаском књижевном конкурсу за ђаке из Србије, Републике Српске, Црне Горе и расијања.

 

Награде додјељује Друштво „Свети Сава“ из Београда уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, а уручене су им данас на свечаности у Народној библиотеци Србије.

 

Ана Ћоровић, која је награду освојила за књижевни рад о теми „Писмо Светом Сави“, изјавила је да јој много значи награда која носи име тако важне личности у српском народу, какав је Свети Сава, и истакла да су се освојеном првом мјесту у конкуренцији великог броја радова обрадовали и она и њени школски другови.

„У `писму` Светом Сави прво сам се захвалила за све што је урадио за нас, а онда сам се молила за наш род и наравно за народ на Косову и Метохији, који већ дуго пати и трпи насиље и тежак, мученички живот“, рекла је Ана.

 

Војислав Дурмановић, који је награду освојио за пјесму о теми „Српски манастири – симболи светосавља“, оцијенио је да би млади људи данас требало да се оставе формалности и почну да дух Светосавља проналазе у свакодневном животу и обичним стварима, али да у том духу посматрају своје ближње.

 

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да Представништво пружа активну подршку овом конкурсу још од 2003. године, прије свега јер жели да пошаље симболичну поруку да је за српски народ од највеће важности да чува свој национални идентитет, културу, језик и писмо и своју православну вјеру.

„Зато је ово за нас пројекат од посебног значаја, дајемо му посебну пажњу и сваке године желимо да дамо пуни доприност да на конкурс стигне што више радова и да младим људима, ствараоцима, пошаљемо поруку да је важно чувати национални идентитет, наш језик, писмо, културу, традицију и наравно нашу вјеру“, рекао је Цицовић.

Он је подсјетио да се данас истовремено обиљежава и крсна слава Друштва „Свети Сава“, српског просвјетитеља и утемељивача Српске православне цркве, који је представио српски народ, као народ који има културу, традицију и своје вриједности које завређују пажњу широм свијета.

Представништво Републике Српске у Србији од 2003. године подржава Друштво „Свети Сава“  и активно учествује у свим литерарним конкурсима, а заједно са тим друштвом основало и пододбор у Бањалуци 2008. године, од када се истовремено расписују два конкурса – литерарни конкурс у Србији и ликовни у Бањалуци за сву дјецу основних и средњих школа из Србије, Републике Српске, Црне Горе и расијања.

Велику награду Друштва „Свети Сава“ ове је године добила Уна Коларић, ученица четвртог разреда земунске Гимназије.

Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар