ТРЕБИЊСКА ПИЈАЦА: Трговци, исправним чувањем робе сачуваћете и муштерије

  • Током целе године, а поготово за време туристичке сезоне, требињска зелена пијаца је једно од омиљених места где свраћају гости града на Требишњици. Посебно суботом кад је у Требињу пијачни дан. То је једна од најпознатијих пијаца у региону по квалитетним и надалеко чувеним производима.

pijaca tb

Поред кромпира, неизоставног купуса раштана, мркве, парадаjза …. смокава, грожђа и меда, ту је и чувени мрс. Сир у колутовима, груда из мијеха или из уља, мамац су  за многобројне туристе и саме Требињце. Још кад се осети мирис суве браветине посетилац пијаце, а поготово онај из требињске дијаспоре кад дође на одмор, не може да остане равнодушан, а да не купи од свега по нешто и понесе као драгу ствар.

pijaca-trebinje-005Но, сама хигијена и услови продаје и чувања млечних и меснх прерађевина на  пијаци није на завидном нивоу. Разне врсте сирева стоје на отвореном, често и на температури преко тридесет степени. Нема заштите од прашине, заинтересовани купци рукама пипају колутове сира, миришу га и контролишу његову зрелост, све је на изволите, само да се прода. Изложено суво месо виси на импровизованим сталцима, а често и окачено о грану дрвета. Риба се продаје из посуда које су често на поду, на плочама.

Општински органи, санитарна и ветеринарска инспекција требали би да поведу рачуна о условима за продају ових производа. Познати су одговарајући хигијенски услови који морају бити заступљени у продаји ових артикала. Неће неколико малих расхладних витрина пореметити изглед и имиџ требињске пијаце.

Да не помињемо и истражујемо да ли се контролише здравствена исправност млечних производа, да ли постоји декларација робе, млечна карта, да ли сви продавци имају контролни ветеринарски број који говори о здравственом стању животиња, поготово они који сами за себе кажу да су само продавци а да је производ одатле и одатле. Купци се често доводе у заблуду, па чак и варање, јер није ретка појава да продавац не каже право порекло робе.

О необичности и дражи пијаце под платанима, надлежни органи морају да поведу рачуна и да се сви полако привикавају на стандарде који се у околним земљама све више и више поштују, све у циљу заштите потрошача. За непоштовање прописа и норми, у тим земљама, казне су високе. Поштовање прописа и норми  ће сигурно допринети већој посети и потрошњи на требињској пијаци, а купци, домаћи и гости Требиња са сигурношћу и задовољством ће конзумирати оно што су купили.

 Миливоје Мишо Рупић / Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар