ТРЕБИЊСКА ПИЈАЦА: Тезге пуне – купаца нигдје

  • Требињска пијаца, место трговине домаћих производа, али и састајања и разговора, још није оживела како је то било прошлих година у јуну.

Фото: trebinjelive.info

Поред Требињаца, на пијацу викендом дође тек понеки купац из суседства, странаца нема, а радним данима продаја је слаба, пише Српскаинфо.

Да отворе штандове припремају се и продавци сувенира у Требињу, који су свесни да лето неће бити као претходна на југу Српске, а заради се надају тек у другом делу туристичке сезоне.

Позитивно је што има и оних који су одлучили да у овој неизвесној туристичкој сезони покрену посао, надајући се да ће моћи преживети од свог рада.

– Радио сам прошле године у Дубровнику. Ове сезоне посла неће бити, па сам одлучио да отворим штанд и на тај начин прехраним породицу. Супруга је незапослена, мора се живети. Очекујем да ће бити туриста и продаје, да ће посао кренути – оптимистично најављује овај млади Добојлија.

Они који су дуже времена за штандовима са сувенирима на улазу у градски парк такође се надају да ће бити посла, иако су свесни да ће то бити много мање него ранијих година.

– Сувенире продајем осам месеци у години. Продаја почиње већ за васкршње празнике, па за првомајске, а онда следе ђачке екскурзије. Деца желе нешто да понесу својој кући из Требиња. Ове године је све то изостало, али сам била срећна када се пре неки дан појавила група гостију из Србије и купила покоји сувенир. То се не може поредити са послом у ова доба године када није било епидемије вируса корона, али полако креће. Сви очекујемо да се отворе још неке границе и страни туристи почну долазити у већем броју, бар од половине јула – прича једна од продаваца сувенира.

Нови штандови

Привремене локације за штандове за сувенире додељене су тек након другог јавног позива градске управе, пошто се на први позив нико није одазвао. Наредних дана требало би да почне радити шест штандова на уласку у градски парк. У току су и радови на градској тржници уз зелену пијацу, а кад буде завршен у овом објекту ће се продавати млечни производи, риба и месо, који су се деценијама продавали на вањским тезгама

Продавци на градској пијаци су задовољни што су након скоро два месеца паузе, почетком маја, поново изнели своје производе на тезге. Очекивали су бољу продају када су се отвориле границе БиХ за Дубровчане и становнике Херцег Новог.

Кажу да је више разлога што је продаја опала. Купци из суседства такође су погођени пандемијом вируса корона, па слабије долазе и мање троше, а овог пролећа на подручју Требиња обрађена су имања која се годинама раније нису радила, па је и домаћих купаца мање.

– Продаја је слаба. Понеко суботом дође из Дубровника и Херцег Новог. Радним данима се питамо што плаћамо пјацарину. Нема скоро нико. На пијаци сам од прошлог рата, када сам дошла из Дубровника, и захваљујући продаји сам опстала и издржавала породицу. Ово сад треба поново издржати и опет се надати бољем – каже Ковиљка Паповић, која већ деценијама на градској пијаци продаје сир и млечне производе.

Требињска пијаца је због близине приморских градова одувек била једна од скупљих у окружењу, а Требињци кажу да би продавци требало да снизе цене и прилагоде их џепу домаћег купца.

.

Дубравка Чоловић / Блиц.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар