Слободна Херцеговина » Требињска вина и пљеваљски сир – заједно у Европу

Требињска вина и пљеваљски сир – заједно у Европу

  • Представљањем планираних активности и дегустацијом требињских вина и сира из Пљеваља, у Требињу је данас озваничен почетак реализације пројекта “Вино и Сир”, чији је циљ брендирање ових аутохтоних производа требињског и пљеваљског краја на међународном тржишту. Пројекат се финансира из средстава ИПА фондова Европске уније намијењених програмима прекограничне сарадње, за који је обезбијеђено 250.000 eвра.

 

vino-i-sir4
Извор: Р.С. / Радио Требиње
Почетак реализације програма озваничио је градоначелник Требиња Славко Вучуревић, истакавши да значај пројекта није само у прекограничном повезивању произвођача вина и сира из Херцеговине и Црне Горе, већ и у очекивањима да активности допринесу бољем пласману њихових производа на тржиште Европе.
Вучуревић је подсјетио да је винарство у Требињу посљедњих година доживјело “својеврсни бум и велики преображај”, а бројна побрана признања наших винарија позиционирала су Требиње и на међународне винске мапе.
“Град Требиње ће и у будуће настојати да са својим партнерима који познају праксе коришћења ИПА фондова налази начине и програме да се повезује са сусједним општинама у регији и да сви заједно радимо на добро наших произвођача и локалних заједница”, рекао је градоначелник Требиња.

Потпредсједник општине Пљевља Љубиша Ћурчић истакао је да је сир из Пљеваља, захваљујући посебној клими и испаши, а највише специфичној рецептури прераде, која се “чува као породична традиција и преноси са кољена на кољено”- одавно постао бренд ове општине.
“Шансу видимо у чињеници да је производња аутохтоних прехрамбених производа у сталном расту, да су на изузетној цијени код потрошача због своје прворазредности, различитости и специфичности. Прилику да оно што имамо понудимо и продамо развијеној Европи морамо искористити. Морамо искористити и шансу да кроз овај пројекат дођемо да већег квалитета и веће тржишне вриједности наших производа, али и да дођемо до већег тржишта”, рекао је Ћурчић.
Пројекат пуног назива “Да Европлјани уживају у херцеговачким винима и плјевалјском сиру – Вино и сир” проводиће се наредне двије године кроз различите едукативне, промотивне и административне активности, чији је циљ унапређење ових производних грана и тржишно позиционирање у Европи.

Најважнији резултат биће да ће након завршетка пројекта сви произвођачи-учесници бити регистровани као пољопривредна газдинства, што подразумијева и могућност коришћења субвенција, даљи развој и лакши пут до купаца, каже координатор пројекта Огњен Скочајић.
”Такође, планирано је и више едукација са страним предавачима, експертима из ових области, што ће бити веома корисно за наше произвођаче и младе који то тек желе да буду. Планирано је и студијско путовање у Бертинор у Италију, као и разне промотивне активности, све са циљем представљања наших производа другим тржиштима. За вина из Требиња и сир из Пљеваља сви у регији знају да су неоспорног квалитета, а пројекат ће помоћи да то сазнају и у остатку свијета”, рекао је Скочајић.
Поред Града Требиња и Општине Пљевља, требињских винара и произвођача сира из Пљеваља, у пројекту учествују и прерађивачи љековитог и ароматичног биља из општине Олово.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина