ПОМОЗ БОГ ЈУНАЦИ: Прије 28 година основана је Војска Републике Српске

  • На данашњи дан, славу Светог Василија Острошког, прије 28 година, у Бањој Луци је одржана Скупштина српског народа у БиХ на којој је донесена одлука о формирању Војске српског народа у БиХ. У августу те године име је промијенила и држава – названа је Република Српска, а војска – названа је Војска Републике Српске (ВРС).

Ознака коју нам је предочио Шиљеговић Ранко (официр – ратник, начелник артиљерије Невесињске бригаде) представља грб ВРС.

Претпостављене старјешине постројене јединице Војске поздрављале су поздравом „ПОМОЗ БОГ ЈУНАЦИ“, а војници би углас отпоздрављали „БОГ ТИ ПОМОГО“.

Укидањем ВРС престало је коришћење овог лијепог поздрава, али не треба да престане наше сјећање на њега и спремност да се он, у повољним околностима, поново успостави.

Нека нам је срећан празник – свети Василије Острошки (слава му и милост!) и годишњица формиирања наше поносне и славне Војске Републике Српске!

Зоран Јањић / Удружење Невесињаца у Београду 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: ПОМОЗ БОГ ЈУНАЦИ: Прије 28 година основана је Војска Републике Српске – Србски културни центар „Ћирилица“ Београд

Оставите коментар