ВЛАДИКА НИКОЛАЈ И МИХАИЛО ПУПИН – ЗВОНАРИ СЛОБОДЕ: Симбиоза која може да нас преобрати

  • У оквиру преображенских свечаности, поводом крсне славе града и Саборног храма Светог преображења Господњег, у Културном центру Требиње отворена је изложба „Звонари слободе“, о животу Светог владике Николаја Велимировића и научника Михаила Пупина.

Изложбу аутора Александре Нинковић Ташић и Бранислава Станковића, отворио је Драгослав Бањак предсједник скупштине Града Требиња, рекавши да је привилегован и почаствован што је оваква изложба приређена у Требињу.

„Пред нама је данас изложба симболичног назива, која сасвим оправдано буди пажњу јавности у Србији. Посвећена двојици истакнутих личности наше историје, владики Николају Велимировићу и научнику Михаилу Пупину, изложба је значајна јер говори о мање познатим сегментима о њиховом националном раду. На првом мјесту у времену Првог свјетског рата и помоћи коју је Пупин слао у Србију и Југославију, а затим и о дјелатности владике Николаја у Другом свјетском рату, која је неријетко била предмет критике или оспоравања. Дакле, по први пут, јавности су предочени резултати истраживања до којих су аутори дошли захваљујући приступу архиви Колумбија универзитета, NASA – e и FBI – aja, а пред нас поставили изузетно вриједне и значајне податке“, подвукао је Бањак.

Бранислав Станковић, један од аутора изложбе, истакао је да су овакве изложбе својеврсна мисија нашег народа, пред којим је обавеза да се бори за јединствен српски духовни простор.

„У име звонара слободе треба да се пробудимо сви заједно, у име поимања наше културе и државе, у име онога што бисмо требали да будемо. Владика Николај и Михаило Пупин су духовна, патриотска и интелектуална симбиоза која на најљепши начин може да нас преобрати. Били су спремни да сво знање, зној и труд дају свом народу и због тога нам они указују какви бисмо сви требали да будемо. Обојица су били сељачка дјеца, стигли су до највиших свјетских висина, а да никада нису заборавили своје српско поријекло и свој народ. Наша је дужност да их се сјећамо“, рекао је Станковић, додајући да је велика част што је изложба „Звонари слободе“ отворена у Требињу, као дио преображенских свечаности.

На изложби су приказани панои са фотографијама и писаним документима о раду и дјелу Владике Николаја и Михаила Пупина, као и људи који су помагали и утицали на њихов рад.

РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар